Hlavní obsah

ISS provedla úhybný manévr kvůli úlomku americké rakety, oznámili Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) provedla v pátek úhybný manévr, aby se dostala do bezpečnější vzdálenosti od úlomku staré americké rakety Pegasus. Podle agentury TASS to sdělil šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin. Americký úřad NASA zároveň kvůli neupřesněnému kosmickému smetí v úterý o dva dny odložil výstup astronautů z ISS.

Foto: NASA

Část ruského segmentu ISS (na ilustračním snímku)

Článek

Manévr byl podle Rogozina stanoven na 8:58 SEČ. Tisková služba Roskosmosu k tomu sdělila, že korekce dráhy orbitálního komplexu byla provedena pomocí připojené nákladní lodě Progress MS-18, jejíž motory byly zapojeny na 161 sekund.

Agentura zároveň ujistila, že tento manévr by neměl ovlivnit start lodi Sojuz MS-20, který je naplánovaný na 8. prosince. Na ISS by s ní měli na 12 dní přiletět ruský kosmonaut Alexandr Misurkin a dva japonští turisté – Jusaku Maedzava a Jozo Hirano.

NASA situaci také řešila

Roskosmos ve středu informoval, že v pátek proletí ve vzdálenosti 5,4 kilometru od ISS fragment rakety Pegasus, kterou vypustily Spojené státy v květnu 1994.

Následně doplnil, že podle aktuálních propočtů nebude úprava letové dráhy stanice nutná. Názor však agentura později změnila.

Otvor v Sojuzu vyvrtala na oběžné dráze americká astronautka, spekulují v Rusku

Amerika

I americký NASA ve čtvrtek na svém webu zmínil, že její odborníci vyhodnocují potenciální riziko blízkého průletu pozůstatku z rakety Pegasus a nutnost případného manévru se stanicí.

Posádce na palubě ISS podle NASA žádné nebezpečí nehrozilo.

Hrozby od smetí na orbitě

Rusové změnu trajektorie ISS oznámili poté, co NASA v úterý o dva dny odložil pracovní směnu dvou svých astronautů vně ISS kvůli jejich možnému ohrožení vesmírným smetím. Povahu tohoto smetí Američané neupřesnili.

Rusko si sestřelilo vlastní satelit. Střepiny podle NASA ohrožují ISS

Svět

Média v této souvislosti připomínají, že Rusko v polovině listopadu při vojenském testu zasáhlo svoji starou družici raketou. To mělo za následek vznik 1500 úlomků v okolí Země, které znamenají další možné ohrožení pro družice i pro vesmírnou stanici.

Astronauti vyměnili u ISS nefunkční anténu

Věda a školy

Pracovní směna amerických astronautů Thomase Marshburna a Kayly Barronové vně ISS ve čtvrtek zdárně proběhla. Dvojice vyměnila nefunkční anténu.

Foto: Sergei Karpukhin/TASS, Profimedia.cz

Šéf ruské vesmírné agentury Roskosmos Dmitrij Rogozin

Reklama

Související články

Crew Dragon dorazila na ISS, let trval 21 hodin

Loď Crew Dragion společnosti SpaceX se čtyřmi astronauty na palubě se v pátek brzy ráno připojila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Cesta z Kennedyho...

Výběr článků

Načítám