Hlavní obsah

KLDR hrozí obnovením jaderných a raketových testů kvůli cvičení USA a Jihokorejců

Pchjongjang

Severní Korea v úterý varovala, že by mohla obnovit testy jaderných zbraní a raket dlouhého doletu, pokud Spojené státy a Jižní Korea uskuteční v srpnu plánované společné vojenské cvičení. V ohrožení jsou podle Pchjongjangu také americko-severokorejské rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Donald Trump a Kim Čong-un při setkání na hranici mezi Korejemi.

Článek

„Naše rozhodnutí nepokračovat v jaderných a raketových testech a americké odřeknutí společných vojenských cvičení, všechny tyto závazky se udělaly v zájmu zlepšení bilaterálních vztahů. Není to právně závazný dokument na papíru,“ varoval v prohlášení mluvčí severokorejského ministerstva zahraničí.

Podle expertů tak dal najevo možnost, že je možnost porušit severokorejský závazek netestovat balistické rakety a jaderné zbraně, pokud se obnoví manévry, napsala jihokorejská agentura Jonhap.

„Zatímco se připravují pracovní rozhovory mezi Severní Koreou a Spojenými státy dohodnuté na summitu v Pchanmundžomu, USA se chtějí zúčastnit vojenského cvičení (s Jižní Koreou). Jestliže se uskuteční vojenské cvičení, mohlo by to ovlivnit rozhovory KLDR a USA na pracovní úrovni,“ uvedl mluvčí severokorejského ministerstva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Donald Trump se setkal s Kim Čong-unemVideo: Reuters

Jeho vyjádření tak mimochodem potvrdilo, že KLDR zvažuje zareagovat kladně na americkou nabídku pracovních schůzek.

„Oznámíme naše rozhodnutí o zahájení rozhovorů KLDR a USA na pracovní úrovni, ale budeme sledovat postup USA,“ dodal v prohlášení citovaném oficiální tiskovou agenturou KCNA.

„Je zřejmé, že manévry jsou nácvikem na válku s cílem vojensky obsadit naši republiku při překvapivém útoku,“ podotkl mluvčí. Trump podle něj na schůzce s Kimem minulý měsíc tvrdil, že manévry s Jižní Koreou zůstanou pozastaveny. „USA neplní své vlastní sliby a naše odhodlání držet se dohody tak slábne,“ dodal.

Jihokorejský ministr zahraničí Kang Kjung-ho přitom očekával, že rozhovory začnou záhy. „Očekáváme, že by se mohly obnovit brzo.“

Americký prezident Donald Trump oživil koncem června diplomatické styky mezi KLDR a USA, když se nečekaně sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Pchanmundžomu v demilitarizovaném pásmu na hranici Severní a Jižní Koreje. Podle Trumpa se oba státníci přitom domluvili na obnovení rozhovorů poté, co jejich únorový summit v Hanoji skončil předčasně a bez dohody. [celá zpráva]

Už předminulý týden ale Severní Korea dala nespokojenost s americkými kroky. Stěžovala si, že USA příliš lpí na sankcích. [celá zpráva]

Minulý týden vyjádřila nespokojenost i s tím, že Soul zařazuje do výzbroje americké bojové letouny páté generace F-35A Lightning II. [celá zpráva]

Trump na prvním summitu s Kimem loni v Singapuru slíbil Pchjongjangu bezpečnostní záruky a pozastavení velkých společných vojenských cvičení s Jižní Koreou. Kim tehdy uvedl, že KLDR bude pracovat na „úplném odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova“. Washington a Soul od té doby pořádají pouze společná vojenská cvičení menšího rozsahu.

Velká cvičení, jaké bylo naposled to předloni v srpnu, považovala KLDR za nácvik invaze. Cvičení se zúčastnilo 17 500 amerických vojáků a přes 50 tisíc jihokorejských. V roce 2018 se tyto manévry nekonaly.

Údajně popravený vyjednavač žije

Americko-korejských vztahů se týká i zpráva, že severokorejský vyjednavač v jaderných rozhovorech se Spojenými státy Kim Hjok-čchol je naživu. V úterý to prohlásil poslanec jihokorejského parlamentu Kim Min-ki, kterého citovala agentura Reuters. Popřel tak spekulaci listu Čoson ilbo z konce května, že ho nechal severokorejský režim popravit.

List napsal, že KLDR při březnové čistce v diplomatických kruzích po neúspěšném summitu popravila svého hlavního vyjednavače v rozhovorech s USA Kim Hjok-čchola, který jednal se svým americkým protějškem Stephenem Biegunem. Důvodem mělo být, že neposkytl informace o možném selhání únorového summitu v Hanoji. Podle článku byli popraveni za špionáž pro USA i další čtyři vysoce postavení činitelé severokorejské vlády. [celá zpráva]

Západní agentury již tehdy upozorňovaly, že se jim nepodařilo zprávu ověřit a je třeba ji brát s rezervou, zvláště když se ukázalo, že další vysoký představitel neskončil v lágru a účastnil se korejské spartakiády. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám