Hlavní obsah

Idyla po schůzce Kima s Trumpem dlouho nevydržela. USA jsou posedlé sankcemi, zní z KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Jen několik dnů po nečekané schůzce amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem v demilitarizovaném pásmu na hranicích mezi Korejemi, Pchjongjang zkritizoval Spojené státy. Jeho delegace řekla ve středu v OSN, že USA jsou „posedlé sankcemi”. Informovala o tom ve čtvrtek stanice BBC.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Donald Trump a Kim Čong-un při setkání na hranici mezi Korejemi.

Článek

Severokorejští představitelé uvedli, že reagují na americké obvinění, že porušili limit na dovoz petroleje z roku 2017, a na společný dopis USA, Francie, Německa a Spojného království adresovaný všem členským zemím OSN, aby dodržovaly sankce na KLDR včetně repatriace severokorejských pracovníků.

„Co nemůže být přehlédnuto, je skutečnost, že hru s tímto společným dopisem podniklo trvalé zastoupení USA v OSN na základě instrukcí ministerstva zahraničí v úplně stejný den, kdy prezident Trump navrhl setkání,“ uvedla severokorejská delegace.

„Ukazuje to, že Spojené státy jsou prakticky stále více pekelně svázané s nepřátelskými akcemi proti KLDR,“ dodala delegace a varovala ostatní členské země před „záměrnými pokusy Spojených států podkopat mírovou atmosféru, která vznikla na Korejském poloostrově“.

Pchjongjang dodal, že je docela směšné, když se Spojené státy dívají na sankce jako na „všelék na všechny problémy“.

USA zatím na severokorejské vyjádření nereagovaly. Ukazuje se však, že vzájemné vztahy jsou mnohem komplikovanější, než se zdá ze summitů. Problémem je, že se KLDR nemíní vzdát svého jaderného arzenálu, ale jen omezit své jaderné aktivity. USA naopak podmiňují zrušení sankcí jasným závazkem denuklearizace Korejského poloostrova, jehož plnění bude ověřitelné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám