Hlavní obsah

Blinken: Čína urychluje plán na ovládnutí Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký ministr zahraničí Antony Blinken po vystoupení generálního tajemníka komunistické strany Číny Si Ťin-pchinga na jejím XX. sjezdu varoval, že Peking urychluje plány připojit ostrov k pevninské Číně. Si řekl, že jádrem jeho „plánu oživení“ zůstává připojení Tchaj-wanu.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

Při rozhovoru s bývalou ministryní zahraničí USA Condoleezzou Riceovou na Stanfordově univerzitě Blinken řekl, že mír a stabilitu mezi Čínou a Tchaj-wanem se podařilo udržovat po dekády, ale nyní Peking změnil přístup.

„Místo lpění na statu quo, který byl nastolen pozitivním způsobem, udělal Si zásadní rozhodnutí, že onen status quo není dál přijatelný, a je odhodlán dosáhnout znovusjednocení podle mnohem rychlejšího rozvrhu,“ uvedl Blinken.

Blinken popsal i čínský přístup. „Jestliže mírové prostředky nefungovaly, pak by se použily donucovací prostředky. A pokud nefungují donucovací prostředky, pak umožní dosažení cíle možná násilné prostředky,“ dodal.

Peking zesiluje tlak

Čínská lidová republika považuje Tchaj-wan za svou součást, za odštěpeneckou provincii, kterou dočasně, tedy od svého vzniku v roce 1949, nekontroluje. V posledních letech ale Čína zesílila tlak na Tchaj-wan.

Opakovaně k němu vysílá své bombardéry i lodě a pořádá námořní cvičení. Tento tlak zesílil letos v létě, když ostrov navštívila předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Záměr připojit Tchaj-wan Peking nikdy nezakrýval. Otázkou je, kdy by k tomu mohlo dojít.

Zatímco američtí a tchajwanští vojenští představitelé se obávají, že čínská Lidová osvobozenecká armáda bude mít schopnost provést úspěšnou invazi během několika let, experti na Čínu spíše očekávají, že by k připojení mělo dojít v roce 2049, kdy bude ČLR slavit sto let existence.

USA rozšíří spolupráci s Tchaj-wanem, Čína zuří

Svět

„Je možné, že se ministr Blinken obává rychlosti a rozsahu modernizace čínské armády, která je zaměřena jasně proti Tchaj-wanu. Čínské vojenské schopnosti ale nenaznačují použití této síly v blízké době,“ uvedl pro list The Guardian expert na Čínu Drew Thompson.

„Budování vojenských schopností Číny zabere několik roků stejně jako budování tchajwanské a americké obrany proti směru zaměření sil Lidové osvobozenecké armády,“ dodal.

Čínští experti by mohli dospět k závěru, že vzhledem ke zvyšujícím se schopnostem tchajwanské armády by mohlo být dobývání území pro Čínu stále těžší.

Další expert na Čínu Bill Bishop dodává, že ve veřejných dokumentech ani v projevu Sia nebylo nic řečeno o zkrácení plánu připojení.

Anexe by rozhoupala globální ekonomiku

Si v projevu nijak nenaznačoval eskalaci vůči ostrovu, ale dával najevo frustraci ze „zahraničního vměšování“ do domácí politiky, za kterou Čína považuje otázku statusu Tchaj-wanu.

Blinken též upozornil, že anexe Tchaj-wanu by vedla k celosvětovým ekonomickým problémům kvůli objemu námořní dopravy procházející průlivem mezi oběma zeměmi.

„Pokud by byla narušena výroba polovodičů na Tchaj-wanu, mohlo by to taky vyvolat ekonomickou krizi na celém světě,“ dodal Blinken.

Reklama

Výběr článků

Načítám