Hlavní obsah

Američana uvázlého v turecké jeskyni po deseti dnech vyprostili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní tým záchranářů v úterý nad ránem vyprostil z turecké jeskyně amerického speleologa, který před deseti dny uvázl více než tisíc metrů pod zemí. Podle tiskových agentur to oznámila turecká speleologická federace. Čtyřicetiletý Mark Dickey, který měl v hloubce vážné zdravotní problémy, je podle jejího vyjádření v pořádku v péči zdravotníka.

Američana uvázlého v turecké jeskyni po deseti dnech vyprostiliVideo: Reuters

 
Článek

Dickey je podle médií zkušený speleolog, který se specializuje na záchranné akce v hloubkách. Uvázl zhruba 1040 metrů pod povrchem, kde se mu udělalo špatně 2. září při mezinárodním průzkumu jeskyní Murca v tureckém pohoří Taurus.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Záchrana amerického speleologa Marka Dickeyho

Ve třetí nejhlubší turecké jeskyni ho postihlo krvácení do žaludku a byl na pokraji kolapsu. Lékaři nejprve stabilizovali jeho stav a v následujících dnech početný tým kolegů z několika zemí zahájil jeho vyprošťování.

Foto: Italian Alpine Rescue, Reuters

Záchrana amerického speleologa Marka Dickeyho

„Mark Dickey je venku z jeskyně Murca. Je v pořádku a je v péči zdravotníka v táboře nad jeskyní,“ uvedla podle agentury AP federace. Jeho rodiče reagovali na zprávu poděkováním celému záchrannému týmu i lékařům.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Vchod do jeskyně Murca

Pro záchranáře byly velkou výzvou strmé úseky i horizontální pasáže plné vody a bláta, napsala AP. Na jeho vyproštění se podílelo 190 expertů z Bulharska, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Polska a Turecka.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Záchrana amerického speleologa Marka Dickeyho

Záchranáři z celé Evropy bojují o život jeskyňáře, kterého v Turecku kilometr pod zemí postihlo krvácení

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám