Hlavní obsah

Záchranáři z celé Evropy bojují o život jeskyňáře, kterého v Turecku kilometr pod zemí postihlo krvácení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Turecka se od čtvrtka sjíždějí záchranáři z celé Evropy. Pokusí se vysvobodit vážně nemocného amerického jeskyňáře Marka Dickeye. Toho kilometr pod zemí postihlo krvácení do žaludku a nemůže ven. K nemocnému muži se už dostal lékař z Maďarska, který jeho stav stabilizoval. Teď ho ještě dostat na povrch.

Záchranná akce v tureckých jeskyníchVideo: AP

 
Článek

Přestože se záchranáři k uvězněnému Američanovi dostali a podařilo se jim ho stabilizovat, může trvat několik dní a možná i týdnů, než se ho podaří dostat z jeskyně. Ta je totiž pro nosítka příliš úzká. A po svých 40letý Dickey zatím nemůže.

Na operaci, kterou organizuje Ankara, se podílejí záchranné týmy z Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Itálie, Polska a Turecka. Jeskyni si rozdělily na několik úseků, přičemž záchranný tým každé země má na starosti jeden. Maďarská jeskynní záchranná služba, složená z dobrovolných záchranářů, dorazila na místo jako první a poskytla Američanovi první pomoc včetně krevní transfuze.

Co krvácení do žaludku způsobilo, lékař na místě bez dalších vyšetření určit nedokáže. Důležité je, že se podařilo krvácení zastavit a jeskyňář už byl schopen přijmout výživu.

Španělka strávila 500 dnů v jeskyni, v úplné izolaci a 70 metrů pod zemí

Koktejl

Americký jeskyňář je při vědomí a komunikuje. Byl dokonce schopný nahrát pozdrav lidem nahoře a přidal i poděkování záchranářům. „Svět jeskyňářů je opravdu semknutá skupina a je úžasné vidět, kolik lidí na povrchu zareagovalo… Rychlá reakce turecké vlády mi podle mého názoru zachránila život. Byl jsem velmi blízko propasti,“ konstatoval Američan na videu.

Na záchranné akci se v současné době podílí více než 170 lidí, včetně lékařů, zdravotníků, kteří Dickeye ošetřují, a zkušených jeskyňářů, informoval Jusuf Ogrenecek z Turecké speleologické federace. Dodal, že záchranná operace může podle jeho názoru trvat dva až tři týdny.

Začít by mohla v sobotu nebo v neděli. Kovacs uvedl, že vyzdvižení Dickeye bude pravděpodobně trvat několik dní a že po cestě je připraveno několik bivakovacích míst, aby si Dickey a záchranné týmy mohli odpočinout.

V Kateřinské jeskyni vykutali záhadné destičky. Unikátní nález, nebo geniální podvrh?

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám