Hlavní obsah

Španělská vláda chce zrušit čin vzpoury, za který byli odsouzeni separatisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strany španělské vládní koalice chtějí zrušit trestný čin vzpoury, za který byli odsouzeni katalánští politici, kteří zorganizovali referendum o nezávislosti v roce 2017.

Foto: Profimedia.cz

Carles Puigdemont na snímku z roku 2016

Článek

Návrh zákona v tomto smyslu podají strany v pátek, píší španělská média. Vzpouru má v trestním zákoníku nahradit čin vážného narušení veřejného pořádku a nejvyšší trest tak má být maximálně pět let vězení.

Pokud reformu parlament schválí, tak se dotkne katalánských politiků, kteří za vzpouru byli odsouzeni, i těch, kteří jsou na útěku před španělskou justicí.

Po schválení reformy by tak bývalému katalánskému premiérovi Carlesovi Puigdemontovi hrozil výrazně menší trest, napsal deník El País. To však neznamená, že by Puigdemontovi, který je nyní europoslancem, v případě procesu nehrozilo vězení.

Socialistický španělský premiér Pedro Sánchez zrušení trestného činu vzpoury už dříve několikrát slíbil. Podle něj tak bude španělský trestný zákoník více v souladu s právními normami v Evropě.

Sánchez poukázal, že tento trestný čin byl do zákoníku zaveden v roce 1822 a že podobný krok udělalo v 70. letech 20. století Německo. V nočním vysíláním stanice la Sexta dodal, že reforma neznamená odpuštění trestu pro Puigdemonta.

„Bude se muset zodpovídat před španělskou justicí,“ řekl na adresu katalánského expremiéra.

V Barceloně se do demonstrace za nezávislost Katalánska zapojilo na 150 tisíc lidí

Evropa

Reformu uvítala jako „krok dobrým směrem“ Republikánská levice Katalánska (ERC), jejíž lídr Oriol Junqueras dostal v procesu s katalánskými separatisty v roce 2019 za vzpouru nejvyšší trest - 13 let vězení.

Bez poslanců ERC by španělská vládní koalice stěží hledala v parlamentu většinu. Sánchez ale odmítá, že ERC by zrušením trestného činu vzpoury podmiňovala hlasování o některých vládních návrzích, například rozpočtu na příští rok.

Puigdemont naopak změnu kritizoval. Podle něj pokračuje „kriminalizace práv“. Katalánští separatisté dlouhodobě žádají amnestii pro všechny osoby zapojené do organizace referenda o nezávislosti.

Záměr zrušit trestný čin vzpoury kritizuje pravicová opozice. Podle předsedy konzervativní Lidové strany Alberta Núňeze Feijóa je postup premiéra Sáncheze „historicky nezodpovědný“ a vláda podléhá vydírání separatistů. Proti jsou i další opoziční strany krajně pravicová Vox a centristická Ciudadanos.

Vládní strany budou muset pro návrh reformy trestního zákona získat většinu 176 hlasů. To se jim může podařit, pokud reformu podpoří i regionální či separatistické strany, které i v jiných případech hlasovaly pro vládní návrhy.

V roce 2019 španělský nejvyšší soud udělil devíti katalánským politikům za vzpouru tresty odnětí svobody od devíti do 13 let.

Politici opustili vězení loni v létě poté, co jim vláda udělila milost. V platnosti ale zůstaly jejich tresty zákazu výkonu veřejných funkcí, které by reforma mohla zkrátit.

Ve Španělsku odvolali šéfku tajné služby. Kvůli sledování separatistů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám