Hlavní obsah

Ve Španělsku odvolali šéfku tajné služby. Kvůli sledování separatistů

– Madrid

Španělská vláda odvolala z funkce šéfku tajné služby CNI Paz Estebanovou kvůli kauze sledování katalánských a baskických politiků špionážním programem Pegasus. Informoval o tom s odvoláním na vládní zdroje španělský tisk.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá šéfka tajné služby CNI Paz Estebanová

Článek

Rychlým odvoláním Estebanové se podle deníku El País premiér Pedro Sánchez snaží zažehnat krizi ve vztazích se svými katalánskými spojenci, kteří sledování silně kritizovali. CNI navíc čelí kritice i za to, že nezabránila sledování mobilních telefonů členů vlády, kterého se zřejmě dopustila zahraniční tajná služba.

Na sledování zhruba 60 katalánských a baskických separatistů upozornila v dubnu zpráva kanadské skupiny Citizen Lab. CNI před parlamentní komisí uvedla, že sledovala zhruba 20 politiků, mezi kterými byl i současný šéf katalánské vlády Pere Aragonès.

Španělské policii se vzdal muž podezřelý ze sériových vražd homosexuálů

Evropa

CNI tvrdí, že k tomu měla povolení soudu. Podle deníku El País premiér Sánchez Estebanové vyčetl mimo jiné to, že ho o sledování katalánských separatistů předem neinformovala.

Vláda tajnou službu CNI kritizovala také za to, že neodhalila sledování mobilních telefonů premiéra Sáncheze a dalších členů vlády v loňském roce. Podle předchozího prohlášení kabinetu vládní politiky nesledovaly španělské úřady. Podle tisku je pravděpodobné, že program použily marocké tajné služby. Sledování se totiž uskutečnilo v době, kdy Španělsko mělo s Marokem napjaté vztahy.

Ve Španělsku odhalili nemovitost s tisícem vypreparovaných exotických zvířat

Koktejl

Odhalení sledování katalánských politiků narušilo vztahy mezi vládou a Republikánskou levicí Katalánska (ERC), která kabinet podporuje v centrálním parlamentu a jejíž hlasy jsou důležité pro prosazování vládních návrhů. ERC pohrozila vypovězením podpory, pokud se sledování řádně nevyšetří.

Estebanová začala řídit CNI v roce 2019 a byla první ženou v čele španělských tajných služeb, v jejichž řadách pracovala téměř 40 let. Jméno jejího nástupce zatím není známé.

Sledovací program Pegasus je navržen tak, aby umožnil vzdálený přístup k mikrofonům, fotoaparátům a údajům v telefonech iPhone a telefonech s operačním systémem Android. Může infikovat telefony bez jakékoli akce uživatele a bez zanechání stop. Výrobcem je izraelská společnost NSO Group, podle které byl program vyvinut jaké prostředek pro boj s organizovaným zločinem a terorismem. Firma uvádí, že software prodala jen prověřeným státním institucím.

Reklama

Výběr článků

Načítám