Hlavní obsah

V Barceloně se do demonstrace za nezávislost Katalánska zapojilo na 150 tisíc lidí

Do ulic Barcelony v neděli vyšlo na 150 tisíc lidí, kteří demonstrovali za nezávislost Katalánska. Protestní akce se u příležitosti svátku Diada koná každý rok, letos poprvé se ale do pochodu nezapojil katalánský premiér, napsala agentura AP. Rozhodl se tak kvůli sporům, které vyvolala jednání jeho vlády s vládou v Madridu.

Foto: Joan Mateu Parra, ČTK/AP

Barceloně se do demonstrace za nezávislost Katalánska zapojilo na 150 tisíc lidí.

Článek

Demonstraci svolala organizace Katalánské národní shromáždění (ANC). Té se nelíbí, že se premiér Per Aragonés rozhodl jednat s madridskou vládou.

Premiér svůj postup hájí a tvrdí, že jedině tak dokáže najít řešení pro desítky Katalánců, kteří se dostali do střetu s justicí kvůli referendu o nezávislosti z roku 2017. To španělské soudy označily za nelegální.

„Bude to tak, že lidé na ulicích a instituce odhodlané dosáhnout nezávislosti tu nezávislost získají a španělský stát bude proti. Pokud bychom měli čekat na souhlas španělského státu, nedostali bychom se nikam,“ řekla šéfka ANC Dolors Feliuová.

Katalánské separatisty sledovali špionážním programem Pegasus

Bezpečnost

Aragonés a členové jeho strany ERC se při několika příležitostech během oslav státního svátku dočkali obvinění, že jsou zrádci, protože s Madridem jednají. Postup ERC se nelíbí ani menší koaliční straně Společně pro Katalánsko (Junts per Catalunya).

Svátek zvaný Národní den Katalánska (Diada) připomíná dobytí Barcelony v roce 1714 za válek o španělské dědictví.

Barcelona tehdy padla až po tvrdých bojích a Katalánsko posléze, stejně jako předtím další oblasti země, přišlo o autonomii. V posledním desetiletí katalánští separatisté při tomto svátku pořádají pochody.

Reklama

Výběr článků

Načítám