Hlavní obsah

Sériový vrah turistů jde na svobodu. Proslavil ho seriál na Netflixu

Soud v Nepálu ve středu nařídil propuštění mnohonásobného zločince Charlese Sobhraje přezdívaného „Had“, o němž vznikl stejnojmenný seriál na streamovací platformě Netflix. Nyní 78letý Sobhraj patrně spáchal v 70. letech v Asii řadu vražd. Až soud v Káthmándú jej za jednu z nich odsoudil k doživotí. Propuštěn by měl být po téměř dvaceti letech ze zdravotních důvodů, vyplynulo podle agentury AFP z kopie rozsudku.

Sériový vrah Charles Sobhraj na archivních záběrechVideo: AP

 
Článek

Nepálský soud Sobhraje odsoudil v roce 2004 za vraždu kanadského turisty v Káthmándú z roku 1975. Policie ho zatkla v luxusním kasinu v hlavním městě Nepálu poté, co se v roce 2003 do země vrátil.

Sobhraj se v minulosti přiznal k vraždám několika západních turistů a předpokládá se, že v 70. letech zabil nejméně 20 lidí v Afghánistánu, Indii, Thajsku, Turecku, Nepálu, Íránu a Hongkongu. Rozsudek v roce 2004 v Káthmándú byl ale prvním případem, kdy ho soud shledal vinným z vraždy. V odvolání ovšem jeho obhajoba tvrdí, že soud neměl k odsouzení dostatek důkazů.

Charles Sobhraj se narodil jako nemanželský syn 6. dubna 1944 v Saigonu v tehdy francouzském Vietnamu bohatému indickému obchodníkovi a chudé vietnamské ženě. Dvě desítky let si odseděl v indické věznici za několik krádeží. První vraždu spáchal v roce 1972, když z neznámých důvodů ve společnosti nejmenované ženy zavraždil v Indii pákistánského šoféra jménem Habib.

Po 40 letech vychází najevo kuriózní detaily přiznání kanibala Hojera

Zloději životů

O rok později na něj byl vydán zatykač, ovšem dopadnout ho bylo úplně něco jiného. Tou dobou byl Sobhraj v Istanbulu a se svým nevlastním bratrem okrádali bohaté zahraniční turisty, když je předtím zdrogovali. Oba byli zatčeni v Řecku, Sobhrajovi se podařilo utéct do Indie, zatímco jeho nevlastní bratr vyfasoval 18letý trest.

Od roku 1975 začalo Sobhrajovo vražedné řádění po celé jihovýchodní Asii. Měl 10 pasů a často se vydával za bohatého obchodníka s drahokamy či drogového dealera. Jeho charizmatické vystupování přesvědčilo řadu turistů, aby mu důvěřovali.

Jeho oběťmi se tak stali nic netušící muži a ženy, kteří toužili po dobrodružství. Modus operandi byl většinou stejný. Společně se svým společníkem Ajayem Chowdhurym oběti otrávili.

Upoutávka na seriál The Serpent mapujícího život SobhrajeVideo: Netflix

Sobhraj se několikrát dostal do vězení, až do roku 2004 to ale nikdy nebylo za vraždu. V roce 1986 se mu podařilo utéct z přísně střeženého dillíského vězení Tihár, když se podělil se strážci o narozeninový dort plný uspávacích prášků.

Později byl chycen na pláži v indickém státě Góa, avšak tvrdil, že eskapádu provedl proto, aby si prodloužil trest a vyhnul se vyhoštění do Thajska, kde ho čekalo obvinění ze 14 vražd a s největší pravděpodobností trest smrti.

Když byl v únoru 1997 propuštěn, thajské vraždy už byly promlčeny a Sobhraj mohl odletět do Francie, kde byl po krátkém výslechu propuštěn. Poté o něm nebyly žádné zprávy, dokud se neobjevil v roce 2003 v Káthmándú. O jeho životě už byly napsány čtyři knihy a natočeny tři dokumentární filmy.

Ruský kanibal je po 23 letech na svobodě. Dá se vedle něj žít? ptají se lidé na sítích

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám