Hlavní obsah

Šéf NATO: Chceme dostat další lidi z Afghánistánu, Tálibán má dodržet sliby

Severoatlantická aliance chce být v kontaktu s Tálibánem a evakuovat z Afghánistánu další lidi. Uznat vládu radikálního hnutí bude však možné až podle jeho činů a nikoli na základě jeho slibů.

Foto: Stringer, Reuters

Bojovníci Tálibánu v ulicích Kábulu.

Článek

Agentuře Reuters to dnes řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, podle kterého v asijské zemi stále zůstávají tisíce Afghánců potenciálně ohrožených kvůli své předchozí spolupráci se spojeneckými silami.

„Operační kontakt s Tálibánem je nutný, abychom mohli dostat lidi ven,“ řekl Stoltenberg. Spojenecké země během posledních srpnových týdnů evakuovaly své diplomaty, místní spolupracovníky a další lidi poté, co se Tálibán po překvapivé a rychlé ofenzivě zmocnil prakticky celé země ještě předtím, než ji opustili poslední alianční vojáci.

Tálibán v Pandžšíru opět tvrdě narazil

Zahraniční

Turecko jako člen NATO v současnosti spolu s Katarem vyjednává s Tálibánem o opětovném zprovoznění kábulského letiště pro mezinárodní lety, což by umožnilo v evakuacích pokračovat.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„NATO dokázalo evakuovat většinu lidí, kteří pro nás pracovali. Ale mnoho dalších stále zůstává v zemi a my budeme dále pracovat na tom, abychom je odtamtud dostali,“ uvedl šéf aliance.

Spojenecké země nyní vedou debaty o tom, zda a kdy uznat vládu Tálibánu. Ministři zahraničí Evropské unie se dnes shodli na tom, že tomu musí předcházet plnění některých podmínek, jako je dodržování lidských práv či umožnění humanitární pomoci.

Afghánskou vládu má vést zakladatel Tálibánu Barádar

Svět

Podle Stoltenberga by spojenci neměli s uznáním vlády hnutí spěchat a spoléhat přitom pouze na jeho sliby, že bude méně radikální a otevřenější než v minulosti.

„Musíme je soudit podle jejich činů, ne na základě slov,“ prohlásil Stoltenberg. Důležité pro případné uznání vlády Tálibánu bude podle něj například to, jak se hnutí postaví k lidským právům, zvláště k právům žen, či zda umožní volný pohyb lidí. Zásadní bude i to, zda zabrání tomu, aby se země stala útočištěm pro mezinárodní teroristy, dodal Stoltenberg.

Reklama

Výběr článků

Načítám