Hlavní obsah

Afghánskou vládu má vést zakladatel Tálibánu Barádar

Kábul

Šéfem nové afghánské vlády bude spoluzakladatel Tálibánu a šéf jeho politické kanceláře mulla Abdul Ghaní Barádar. S odvoláním na nejméně tři zdroje z Tálibánu o tom informovala agentura Reuters. Složení vlády však bude oznámeno nejspíš až v sobotu.

Mulla Abdul Ghaní Baradar

Článek

Vysokou funkci v novém kabinetu zaujme syn prvního vůdce, mully Umara, mulla Muhammad Jakúb. Ten je v současné době zástupcem šéfa Tálibánu Hajbatulláha Achundzády a má na starosti vojenské operace.

Ve vládě by měl být i Šer Muhammad Stanikzáí. Ten doposud působil jako zástupce šéfa politické kanceláře Tálibánu Barádara.

„Všichni nejvyšší vůdci dorazili do Kábulu, kde probíhají poslední přípravy na oznámení nové vlády,” řekl Reuters jeden ze zdrojů pod podmínkou anonymity.

V Afghánistánu bude vládnout mulla Achúndzáda

Svět

Původně se oznámení nové vlády Tálibánu, který se ujal moci v Afghánistánu v polovině srpna, očekávalo po pátečních modlitbách. Místní televize TOLO uváděla, že ohlášena bude záhy.

Mluvčí Tálibánu ale agentuře AFP řekl, že nová vláda bude známá nejdříve v sobotu. „Žádné oznámení či ceremoniál související s novou vládou nejsou na dnešek (pátek) plánovány,” uvedl.

Ještě ve čtvrtek probíhala jednání mezi frakcemi Tálibánu o postech ve vedení, uvedl bývalý afghánský ministr financi Umar Zachilval, který se aktuálně setkal s vedením hnutí.

Podle listu The Washington Post by měl nějaké místo ve vládě zaujmout i vůdce brutální sítě Hakkání Siradžuddín Hakkání.

Odesílatel: Tálibán. Noční dopisy na dveřích ohlašují neblahý osud

Svět

Tálibán slíbil, že ve vládě budou zastoupené i jiné etnické skupiny. Zatím není jasné kým, žádné jméno nepadlo. Ženy v ní naopak zřejmě nebudou.

„V Tálibánu není jednotný pohled na aktivity žen ve společnosti a politice. To je znepokojující,“ uvedla bývalá představitelka svržené afghánské vlády Nuria Nazhatová.

Nejvýše postaveným mužem v Afghánistánu má být podle dřívějších zpráv vůdce Tálibánu maulaví Hajbatulláh Achúndzáda, který se soustředí především na náboženské otázky.

Předseda vlády mu bude podřízen. Struktura vedení islámského emirátu tedy bude podobná íránské, kde nejvýše stojí ajatolláh Chameneí a podřízeni mu jsou prezident i vláda.

V zemi chybí potraviny i peníze 

Tálibán současně čelí v zemi krizi. V Afghánistánu hrozí kvůli suchu hlad. Podle OSN stávající zásoby potravin dodávané v rámci humanitární pomoci dojdou na konci září.

Zklamaní, naštvaní a podvedení. Tálibové se na Američany zlobí za rozbitá letadla

Svět

V bankomatech nebyly peníze, protože zahraniční aktiva země byla zmrazena. Tvořily se tak před nimi fronty. Situace se zlepšila poté, co Western Union začal opět uskutečňovat transfery peněz do země ze zahraničí. I tak ceny na bazarech prudce stouply.

Na hranicích s Pákistánem se hromadí Afghánci, kteří chtějí utéci. Pákistán hranice uzavřel.

Tálibán bude finanční situaci obtížně řešit, protože se zatím nezdá, že by ho západní země chtěly uznat, což by vedlo k uvolnění peněz.

Tálibán podle jeho mluvčího Zabiulláha Mudžáhida spoléhá na pomoc Číny, kterou označil „za hlavního partnera“.

Kdo povládne Afghánistánu: kandidátů z řad tálibů je několik

Svět

Podle něj představuje pomoc Číny a její ochota investovat a modernizovat zemi mimořádnou příležitost pro Afghánistán. Dodal, že Tálibán podporuje projekt nové hedvábné stezky

Reklama

Výběr článků

Načítám