Hlavní obsah

Tálibán v Pandžšíru opět tvrdě narazil

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandžšír

Už poněkolikáté se pokusily tálibánské jednotky proniknout do Pandžšírského údolí, které jako poslední z provincií v Afghánistánu ovládá Fronta národního odporu (NRF). Ve čtvrtek vypukly mezi oběma stranami intenzivní střety, uvedla americká stanice CNN s odkazem na zdroj uvnitř odboje. NRF už zabila 40 tálibů a zničila jim několik kusů těžké techniky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibánské jednotky se připravují na střet se svými odpůrci v Pandžšírském údolíVideo: AP

 
Článek

K prvnímu střetu došlo ve čtvrtek vpodvečer, boje pak pokračovaly po celou noc. Podle zdroje z NRF byly velmi tvrdé, na straně Tálibánu jsou zřejmě opět mrtví.

„Z posledních sil se snaží (Tálibán) dostat dovnitř, ale střety stále pokračují,“ řekl stanici CNN jejich zdroj.

Mluvčí NRF Fahim Dašti už ve čtvrtek ráno uvedl, že Tálibán ztratil 40 svých mužů a dalších 35 jich hlásí zraněných. Islamistické hnutí naopak tvrdí, že část Pandžšíru už dobylo a přivodilo vzbouřencům těžké ztráty. Nutno však podotknout, že tvrzení ani jedné ze stran nelze nezávisle ověřit.

Tálibán svádí těžké boje o poslední oblast vzdoru

Svět

Ve středu vyzval Tálibán bojovníky NRF, aby přijali nabídnutou amnestii a přestali islamistům vzdorovat. Dosavadní jednání o klidu zbraní nikam nevedla, z čehož se obě strany viní navzájem.

Provincie Pandžšír je jedinou částí Afghánistánu, kterou Tálibán dosud nedostal pod svoji kontrolu. Tvoří ji mohutné hory pohoří Hindúkuše a hluboké průrvy údolí Pandžšír. Oblast v minulosti nedokázala dobýt ani sovětská armáda, ani Tálibán.

Nyní zůstává údolí Pandžšír poslední baštou odporu proti islamistickému hnutí. Provincii ovládá Ahmad Masúd, syn legendárního vůdce Ahmada Šáha Masúda, který úspěšně bojoval proti armádě Sovětského svazu a později proti Tálibánu. Slavný vůdce zahynul v roce 2001 při atentátu spáchaném teroristickou organizací Al-Káida.

Foto: Jalaluddin Sekandar, ČTK/AP

Člen milice bránící Pandžšír

Reklama

Výběr článků

Načítám