Hlavní obsah

Rusko krvácí, rezervy stačí maximálně na rok války, tvrdí bývalý Putinův poradce

Ekonomická situace v Rusku není dobrá. Země krvácí a ruské rezervy stačí jen na rok války, tvrdí Andrej Illarionov, bývalý ekonomický poradce ruského prezidenta Vladimira Putina, v rozhovoru pro deník Die Welt.

Foto: Profimedia.cz

Andrej Illarionov, bývalý ekonomický poradce prezidenta Putina

Článek

Západ podle Illarionova přecenil integraci Ruska do světové ekonomiky. Ta je jednostranně zaměřena na dodávky ropy a plynu. „A kvůli vysokým cenám od začátku války Rusko vydělalo přinejmenším stejně jako předtím. Všechno tedy z velké části běží jako obvykle,“ tvrdí Illarionow.

Hrozící katastrofa, o které Putin ví a nechce o ní mluvit, je stav zlata a měnových rezerv. „Pro Putina je to katastrofa, která se vyvíjí velmi dynamicky. Za sedm a půl měsíce války se rezervy oficiálně zmenšily o 16 procent. To by samo o sobě bylo špatné. Ale to je jen jedna strana mince,“ říká ekonom.

Šest dnů před zahájením invaze na Ukrajinu, podle Illarionova činily rezervy ještě 643,2 miliardy dolarů. „Od té doby se zmenšily o 102,5 miliardy dolarů, což je zmíněných 16 procent,“ uvedl. To ale není všechno. Ke ztrátě se musí připočítat ještě 300 miliard dolarů, jež byly prostřednictvím západních sankcí zmrazeny a s nimiž Rusko nemůže disponovat.

V souladu s tím mělo Rusko na začátku války k dispozici pouze 343 miliard dolarů v likvidních rezervách. Když nyní odečtete 102,5 miliardy, zbude jen 240 miliard, což je celkově minus 30 procent.

Reklama

Související témata:
Andrej Illarionov

Výběr článků

Načítám