Hlavní obsah

Zelenskyj: Rusko spáchalo jaderný terorismus. Evropa se musí probrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruští vojáci se v noci na pátek pustili do ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží, která je největší svého druhu v Evropě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj útok odsoudil a Rusko obvinil z jaderného terorismu.

BEZ KOMENTÁŘE: Ostřelování Záporožské jaderné elektrárnyVideo: ZAPORIZHZHIA NUCLEAR POWER PLANT, AP

 
Článek

„Žádná země dosud nikdy neostřelovala jadernou elektrárnu. Tohle se děje poprvé v historii lidstva, kdy teroristický stát páchá jaderný terorismus,“ řekl Zelenskyj a upozornil, že pokud nukleární reaktory vybouchnou, hrozí evakuace celé Evropy.

Ruští vojáci ostřelovali jadernou elektrárnu v Záporoží, vypukl požár

Zahraniční

Ukrajinský prezident nabádal Evropu, aby se probudila. Ruské tanky mají termovize a dobře tak vědí, po čem střílejí. „Všichni si ještě pamatujeme Černobyl a víme, jak moc trpěly oběti po výbuchu jaderné elektrárny. Byla to celosvětová katastrofa. Rusko to chce zopakovat, ale následky budou šestkrát horší,“ dodal Zelenskyj.

Hasiči byli po útoku vpuštěni do elektrárny asi hodinu po propuknutí požáru. Ten se jim ale nedaří dostat pod kontrolu. Podle ředitele elektrárny je bezpečnost ohledně radiace zajištěna, mluvčí Andrij Tuz ale dodal, že se situace může rychle změnit, protože je „extrémně nejistá“.

„Musíme zastavit ruské jednotky. Jestli dojde k explozi reaktorů, je to konec nás všech, konec Evropy. Ta by musela být celá evakuována. Rusko může zastavit jen okamžitá odpověď Evropy,“ upozornil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident po ostřelování elektrárny hovořil s americkým protějškem Joem Bidenem i předsedou britské vlády Borisem Johnsonem. Oba útok v Záporoží odsoudili. Johnson čin označil jako Putinův bezohledný čin představující nebezpečí pro celou Evropu.

Reklama

Výběr článků

Načítám