Hlavní obsah

Putin je zahnaný do kouta, použití jaderných zbraní je stále pravděpodobnější, varuje bývalý agent CIA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putin je zahnaný do kouta a každým dnem se zvyšuje riziko, že sáhne po taktických jaderných zbraních. To řekl pro americkou televizi CNN bývalý agent CIA a spisovatel Robert Baer. Podle něj se šance na zklidnění konfliktu Putinem blíží nule a i Baerovy zdroje z Ruska očekávají, že Kreml v budoucnu na Ukrajině jaderné zbraně použije.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý agent CIA Robert Baer

Článek

Putin společně s dalšími zástupci Kremlu, například bývalým ruským prezidentem a premiérem Dmitrijem Medveděvem, v posledních týdnech znovu začal hrozit nasazením jaderných zbraní na Ukrajině. „Pravděpodobnost toho, že (Putin) použije jaderné zbraně, alespoň ty taktické, se zvyšují každým dnem,“ varoval v rozhovoru pro CNN bývalý agent CIA Robert Baer.

USA varovaly Rusko před katastrofou, pokud použije jaderné zbraně

Amerika

„Rusové, s nimiž jsme v kontaktu, jsou přesvědčení, že po jaderných zbraních sáhne,“ prohlásil Baer. „Nevím, jak dobře jsou informovaní. Byla to hrozba už ze začátku, ale v čím větších bude potížích, tím pravděpodobněji může použít jaderné zbraně. A nebyl bych překvapený, kdyby Putin nakonec vůči ukrajinským silám tyto zbraně použil,“ poznamenal.

Rusko muselo po vojenských porážkách na severovýchodě Ukrajiny sáhnout k částečné mobilizaci. Dotkla se sta tisíců ruských mužů, média v minulém týdnu informovala o jejich snahách před povoláním na frontu prchat do sousedních států. Moderátor CNN proto v rozhovoru s Baerem nadhodil, zda tlak civilního obyvatelstva nepřinutí Putina k deeskalaci konfliktu.

„Myslím, že šance jeho (Putinovy) deeskalace se blíží nule,“ odvětil na to Baer. „Zkrátka už toho nemůže víc ztratit a ukázat, že prohrává, a nadále pokračovat jako vůdce Ruska nemůže,“ vysvětlil bývalý agent CIA, podle nějž se ostatně Putin posledních dvacet let vykresloval jako silný státník. „Nepoddává se disentu. Je zahnaný do kouta,“ dodal Baer.

Rozhodně to není blaf. Medveděv už zase vysílá na Západ jaderné signály

Válka na Ukrajině

Putin se podle něj nechystá vyjednávat o odchodu okupačních vojsk z Donbasu nebo Luhansku. Naopak neustále sahá k hrubé síle a nařizuje na Ukrajině bombardovat civilní obyvatelstvo a okupovat další území, vysvětlil Baer.

Podle CNN, s níž Baer spolupracuje jako expert na rozvědku a bezpečnost, se stal jedním z nejproslulejších agentů CIA. Sloužil v oblastech Iráku či Nového Dillí a za dlouholetou službu v rozvědce získal medaili. Baerovy knihy o historii novodobých atentátů či saudské královské rodině se zařadily do žebříčku bestsellerů New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám