Hlavní obsah

Blinken si volal s Lavrovem. Okamžitě propusťte amerického reportéra, vyzval ho

Aktualizováno

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov spolu v neděli telefonicky hovořili o zadrženém novináři amerického listu The Wall Street Journal Evanu Gershkovichovi. Blinken vyzval Rusko, aby reportéra okamžitě propustilo. Lavrov podle agentury Reuters uvedl, že je „nepřijatelné“, aby Washington případ „politizoval“.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Reportér amerického deníku The Wall Street Journal Evan Gershkovich opouští soudní budovu v Moskvě

Článek

Podle amerického ministerstva zahraničí ministři také hovořili o svých diplomatických misích a důležitosti jejich fungování.

Ruská tajná služba FSB 31letého Američana Gershkoviche zadržela tento týden v Jekatěrinburgu na Urale. Vzápětí byl převezen do Moskvy, kde na něj soud uvalil vazbu do 29. května. Podle FSB novinář shromažďoval pro americkou stranu informace o vojensko-průmyslovém odvětví v Rusku, které představovaly státní tajemství. Kvůli údajné špionáži mu tak nyní hrozí až 20 let odnětí svobody, uvedly ruské agentury.

Redakce WSJ obvinění odmítla. „Evanův případ je krutou urážkou svobodného tisku a měl by vyvolat pobouření všech svobodných lidí a vlád na celém světě,“ uvedl WSJ v prohlášení zveřejněném na Twitteru.

List ve svém komentáři vyzval amerického prezidenta Joa Bidena, aby v reakci na zatčení vyhostil ruského velvyslance.

Bílý dům obvinění novináře označil za „směšné“ a uvedl, že zatýkání amerických občanů v Rusku je „taktika, která není ničím novým“.

WSJ už dříve vyjádřil přesvědčení, že si ruský prezident Vladimir Putin bere rukojmí, které chce vyměňovat za Rusy, kteří spáchali zločiny v USA. To podle listu nesmí Washington dopustit a musí na to začít reagovat důsledně.

Americký novinář jde v Rusku do vazby. Bílý dům je znepokojen

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám