Hlavní obsah

Máme čas, počkáme si. Rusko ve vývoji války na Ukrajině sází na zimu a energetickou krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin zjevně sází na to, že chladná zima a s ní spojená energetická krize v Evropě by mu mohly poskytnout výhodu, píše agentura Reuters s odkazem na dva zdroje blízké Kremlu. Podle nich by Evropa mohla přesvědčit Ukrajinu k příměří za podmínek Moskvy.

Foto: Mikhail Metzel, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

„Máme čas, můžeme počkat,“ říká zdroj a pokračuje: „Pro Evropany to bude těžká zima. Můžeme se dočkat protestů a nepokojů. Někteří evropští lídři si dvakrát rozmyslí, zda budou pokračovat v podpoře Ukrajiny, a budou přemýšlet o tom, že nastal čas na dohodu.“

Podle druhého zdroje Moskva již věří, že evropská jednota se rozpadá. Očekává se, že tento proces se s ohledem na zimní stav nouze urychlí.

„Pokud válka bude pokračovat do podzimu a zimy, bude to velmi obtížné. Takže existuje naděje, že (Ukrajinci) požádají o mír,“ řekl zdroj. Kreml zatím na žádost o komentář neodpověděl.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci píší Rusům vzkazy na střely za svoje zabité známéVideo: REVENGEFOR.COM, Reuters

K možnosti, že by se příměří mohlo na podzim uzavřít, se přiklání také Carlo Masala, vojenský expert a profesor na univerzitě Bundeswehru v Mnichově. Podle jeho slov je to Putinův kalkul. Evropské státy jsou už válkou a raketově rostoucími cenami plynu unavené.

Příměří na podzim si vojenský expert umí představit. „Rusko by mohlo nabídnout na podzim určitý druh příměří, aby si udělalo taktickou přestávku. Vzhledem k počasí, dešťům a blátu nejsou větší pozemní operace možné,“ tvrdí Masala pro server týdeníku Focus.

Při pohledu na bojiště nevěří na rychlý konec války. „Věřím, jak to v současné době vypadá, že s konfliktem budeme muset nějakou dobu žít, že to neskončí v říjnu nebo na konci roku,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám