Hlavní obsah

Legie svatého Štěpána hledá Maďary, kteří chtějí bojovat na straně Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Tajemná organizace, která verbovala bojovníky na straně Ruska již v roce 2014, se v Maďarsku opět vrací na scénu. Navzdory tomu, že nábor do zahraničních ozbrojených sborů je v Maďarsku nelegální.

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Do zákopů války na Ukrajině, ovšem na stranu Ruska, verbuje v Maďarsku tajemná Legie svatého Štěpána. Ilustrační snímek

Článek

Legie svatého Štěpána podle webu lakmusz.hu opět hledá dobrovolníky, kteří by chtěli bojovat na ruské straně ve válce na Ukrajině.

Do sboru se mohou přihlásit etničtí Maďaři bez ohledu na státní příslušnost, tedy i Maďaři žijící v sousedních zemích. Včetně Zakarpatské oblasti na Ukrajině, kde je usazená početná maďarská menšina.

„Bojové zkušenosti jsou vítané, ale nejsou podmínkou. Vše vás naučíme,“ vyzývá Legie na sociálních sítích Vkontakte a Telegram v maďarštině, ruštině a angličtině.

Uprchlý Čech zastřelil na Ukrajině nejméně čtyři lidi, soud ho poslal na 21 let do vězení

Krimi
Foto: vk.com

Lidé pózují s maďarskými vlajkami a zeleno-žlutou standartou Svatoštěpánské legie na demonstraci v Moskvě na podporu separatistů na východě Ukrajiny

První informace o Legii sv. Štěpána se objevily už v roce 2014 v podobě několika článků v médiích. Dlouho však nebylo jasné, zda nešlo pouze o ruskou propagandu. S náborem začal tajemný sbor opět v roce 2023. „Náboráři“ slibují vysoký plat, ruské státní občanství, sociální zabezpečení a status veterána.

Ve jménu zakladatele Uher

Na příslušných webových stránkách je aktivní především Sándor Csikós, který podle webu lakmusz.hu působil v minulosti v maďarských diplomatických službách. Web upozorňuje, že nábor maďarských občanů do zahraničích bojových jednotek je podle maďarských zákonů trestným činem a organizátorům hrozí jeden až pět let vězení.

V minulosti byl odsouzen k podmíněnému dvouletému trestu bývalý maďarský policista Krisztián Lehóczki, který se v roce 2014 připojil k jednotce ruských separatistů. Maďarské ministerstvo vnitra potvrdilo, že v současnosti vyšetřuje pět občanů Maďarska kvůli zakázanému náboru do zahraniční bojové jednotky. Podle webu lakmusz.hu však není jasné, zda se to týká také lidí spojených se zmíněnou Legií sv. Štěpána.

Štěpán I. uherský žil na přelomu 10. a 11. století a je považován za zakladatele uherského státu. Za svatého byl prohlášen v roce 1083, v Maďarsku platí za nejvýznamnějšího křesťanského světce.

Téměř dvěma třetinám Maďarů se nelíbí, kam se jejich země ubírá

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám