Hlavní obsah

Uprchlý Čech zastřelil na Ukrajině nejméně čtyři lidi, soud ho poslal na 21 let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na potřetí odsoudil v pátek pražský městský soud k jednadvaceti rokům vězení za teroristický útok a účast na teroristické skupině uprchlého Čecha Alojze Poláka, který se podle nepravomocného verdiktu zapojil minimálně v letech 2016 až 2020 do bojů na východě Ukrajiny na straně proruských separatistů proti ukrajinským vládním jednotkám. První dva verdikty zrušil Vrchní soud v Praze.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Separatista na Donbasu (ilustrační foto)

Článek

„Máme těmi důkazy, které byly provedeny, za prokázané, že to, co o sobě pan obžalovaný na Facebooku tvrdil, se zakládalo na pravdě, že se podílel na aktivní vojenské službě a vojenských akcích v tom předmětném území, kdy s ohledem na odborné vyjádření jsme uvěřili vyjádření obžalovaného na Facebooku, že působil jako odstřelovač a usmrtil několik osob,“ uvedla předsedkyně senátu Hana Chaloupková s tím, že Polák v podstatě důkazy o sobě shromažďoval sám.

Co se týče trestu odnětí svobody, ani při předchozích dvou odsouzeních soud podle Chaloupkové příliš nepochyboval o tom, že Polák na východě Ukrajiny někoho usmrtil, nyní ale soud uznal jeho vinu na smrti čtyř lidí, proto trest oproti předchozím verdiktům o jeden rok zvýšil.

Verdikt není pravomocný, Polákův právní zástupce se proti němu na místě odvolal.

Policie šetří tři Čechy rabující na Ukrajině i porušení sankcí

Domácí

Už dvakrát dostal 20 let

Městský soud Poláka už dvakrát odsoudil ke dvaceti rokům vězení, pokaždé ale odvolací soud verdikt zrušil a vrátil případ k novému projednání. Na základě pokynu vrchního soudu nechal městský soud zpracovat odborné vyjádření k případu. Polák se totiž na svém facebookovém profilu mimo jiné chlubil tím, že zabil minimálně čtyři lidi. Facebookové vyjádření ale pro soud nebylo dostatečným důkazem.

„Obžalovaný se jednoznačně účastnil bojové činnosti separatistických jednotek na území Ukrajiny a účastní se jich do dneška,“ uvedl zpracovatel odborného vyjádření Otakar Foltýn z Generálního štábu Armády ČR. Byť podle Foltýna Polák poměrně důsledně dodržoval zásady operační bezpečnosti, šlo z kontextu uveřejněných fotografií určit, že se v době vojenských operací na daném místě vyskytoval.

Podle státního zástupce Marka Bodláka díky tomuto odbornému vyjádření není důvod k pochybám o věrohodnosti Polákových vyjádření na Facebooku.

Čech, který uprchl na Donbas bojovat za separatisty, dostal znovu 20 let za teror

Krimi

Zřejmě už je stejně mrtvý, argumentuje obhájce

Polákův obhájce naopak argumentoval tím, že obžaloba vychází zejména z Polákova facebookového profilu, kde současná situace nasvědčuje tomu, že obžalovaný je již po smrti, a proto je řízení jako takové nepřípustné.

Polákův právní zástupce také zmínil výpovědi svědků, podle nichž je Polák osobou velmi chvástavou, tudíž jeho prohlášení nemusí odpovídat realitě.

Podle rozsudku Polák páchal trestnou činnost na východě Ukrajiny minimálně mezi lety 2016 a 2020. V prosinci 2016 odjel z Prahy na území ovládané vojensky organizovanými jednotkami samozvané Doněcké lidové republiky, nechal se vystrojit a vyzbrojit a aktivně se zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám na straně tzv. republikánské gardy. Nejprve působil jako odstřelovač a později jako velitel čety.

„Ne, vážení čučkaři, soudíte nás, dobrovolníky proti fašistické ukrajinské juntě, za terorismus. Jste zažraní, slepí a hluší k utrpení lidí Donbasu. Historii píšou vítězové, ne čučkaři,“ psal svědkům mimo jiné Polák, který ve svých projevech ohledně ruské invaze na Ukrajinu neváhal zmínit i LGBT komunitu nebo maďarsko-amerického finančníka George Sorose. Polák také uvedl, že se do České republiky vrátí pouze „na tanku nebo na padáku“.

Polák se měl podle jednoho ze svědků ozvat i během současné ruské invaze na Ukrajinu. Ve zprávě psal, že prý „obklíčili Mariupol“, invazi označil za „operaci, která je o denacifikaci a demilitarizaci“, ale jednotky prý nikoho neohrožují, jen „nacíky a ty, kdo se nevzdají“.

Čech Miloš bojující na Ukrajině: V Bachmutu zabíjíme Rusy, aby nemohli útočit jinde

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám