Hlavní obsah

Kreml zkrátil povinnou izolaci pro Putinovy hosty a pořídil nový obří stůl na jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před setkáním s ruským prezidentem Vladimirem Putinem stále musí lidé do povinné izolace, ale už jen na pět dní. S odvoláním na nejmenované zdroje to v úterý uvedl ruský informační portál The Moscow Times s tím, že na jaře k Putinovi směli jen lidé, kteří strávili v izolaci dva týdny, a v létě se předepsaná doba v „totálním ústraní“ zkrátila na týden. Kreml také pořídil nový stůl na jednání, který je tak velký, že kontakt s Putinem u něj „rozhodně nehrozí“.

Foto: Profimedia.cz

Nový jednací stůl v Kremlu využil prezident Vladimir Putin při říjnovém setkání s náboženskými vůdci, říjen 2023.

Článek

Izolaci Putin požaduje od osob, s nimiž se plánuje setkat mezi čtyřma očima, od dob pandemie covidu-19. Pravidlo se ale vztahuje také na lidi, u nichž se očekává, že budou mít s Putinem blízký kontakt, stisknou mu ruku nebo si vedle něj sednou. Nicméně kvůli blížícím se volbám se „prezidentská izolace“ zkrátila na pět dní, uvedl portál.

„Pokud se ale člověk k Putinovi nepřiblíží na víc než tři až pět metrů, tak může izolaci vynechat a jenom se nechat otestovat,“ sdělil jeden ze zdrojů.

Stůl a mikrofon

Prezident Putin si také podle týdeníku Newsweek pořídil nový čtvercový stůl s volným prostorem uprostřed. Tento kus nábytku je tak velký, že pokud chce někdo sedící u něj s Putinem mluvit, musí si údajně vzít mikrofon.

Ruský prezident má s osobním jednáním na více než pět metrů slušné zkušenosti již z dob, kdy hosty přijímal u dlouhého oválného stolu. Ten mu pomohl „uchovat odstup“ při jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem či s německým kancléřem Olafem Scholzem.

Foto: Profimedia.cz

Ruský a francouzský prezident Vladimir Putin a Emmanuel Macron na jednání v Kremlu, 11. únor 2022

Na veškerá jednání se členy vlády se Putin kvůli svým přísným pravidlům připojuje virtuálně, protože povinná izolace pro všechny ministry by mohla ochromit práci kabinetu. Z informací na webu Kremlu podle The Moscow Times vyplývá, že od března 2020 Putin osobně s celým kabinetem nejednal.

Putin je v pořádku, problémy se srdcem neměl, odmítl Kreml spekulace

Evropa

Dalším příkladem, kdy jsou vidět tato pravidla v praxi, jsou Putinova vystoupení na různých fórech. Prezidentova ochranka na nich posouvá první řadu židlí publika dál od místa vyhrazeného Putinovi.

Vysoce postavení činitelé nebo šéfové státních podniků mohou v poslední době procházet izolací u sebe doma. Běžní účastníci různých akcí se musí izolovat v hotelích nebo sanatoriích, píšou The Moscow Times.

Putin byl v Číně i s jaderným kufříkem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám