Hlavní obsah

Putin je v pořádku, problémy se srdcem neměl, odmítl Kreml spekulace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Vladimir Putin je zdravotně v pořádku, odmítl v úterý mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov spekulace o zdraví ruského vůdce šířící se na internetu. Jeden z hojně čtených ruských kanálů na sociální síti Telegram dříve uvedl, že Putin utrpěl o víkendu zástavu srdce a doktoři ho museli resuscitovat.

Vladimir Putin na záběrech z posledních několika dnůVideo: Reuters/AP

 
Článek

„Je ve všech ohledech v pořádku, jedná se očividně o další novinářskou kachnu,“ řekl Peskov novinářům při pravidelné tiskové konferenci. Odmítl také možnost, že by se ruský vůdce nechal zastupovat dvojníky.

O zdravotním stavu 71letého Putina se spekuluje dlouhodobě, potvrzené ale nejsou žádné informace o nemocech, připomíná agentura DPA. Šéf Kremlu, nadšenec do juda, se naopak dlouhodobě staví do role železného muže a dodržuje nabitý program plný veřejných akcí a schůzek, píše agentura Reuters.

Zatím poslední zprávy o Putinově zdraví se rozšířily krátce poté, co ruská vojska na jeho pokyn zaútočila v únoru 2022 na Ukrajinu.

V rozhovoru z roku 2020 Putin odmítl zprávy, že využívá dvojníky. Uvedl nicméně, že mu jej z bezpečnostních důvodů nabízeli po nástupu k moci na přelomu tisíciletí.

Zprávu o Putinově „zástavě srdce“ zveřejnil v pondělí telegramový kanál General SVR (SVR je zkratka ruské rozvědky), který má asi 370 tisíc sledujících a publikuje často pochybné a neověřitelné informace.

Ve zprávě z 11. října například tvrdí, že někdejší šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin, jenž je podle všech dosavadních zpráv po smrti, se toho času nachází ve Venezuele. Tentýž zdroj také s oblibou přihřívá téma Putinových dvojníků: v souvislosti s Putinovými zahraničními cestami pravidelně používá formulaci „člověk podobný ruskému prezidentovi“.

Putinova nehybná ruka opět rozvířila spekulace. Jde přitom o zvyk z KGB

Válka na Ukrajině

Vladimir Putin (uprostřed)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám