Hlavní obsah

Komplikace pro těsnou většinu demokratů v Senátu. Rebelka odešla ze strany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátorka za americký stát Arizona Kyrsten Sinemaová v pátek oznámila svůj odchod z Demokratické strany a bude nyní vystupovat jako nezávislá. V minulosti se v některých tématech se senátorskými kolegy neshodovala a znemožnila například prosazení velkého hospodářského balíku prezidenta Joea Bidena. Bývalé kolegy ale ujistila, že s opozičními republikány hlasovat nebude.

Foto: Profimedia.cz

Kyrsten Sinemaová, nezávislá senátorka

Článek

Sinemaová v předchozích letech své straně komplikovala prosazení některých zákonů v Senátu. Společně s kolegou Joem Manchinem například v roce 2021 blokovala přijetí Bidenova velkého hospodářského balíku Build Back Better. Demokraté kvůli dvěma vlastním rebelujícím senátorům proto tuto stěžejní prezidentovu agendu neprosadili.

Oba senátoři se také zdráhali hlasovat pro zrušení tzv. filibusteru. Kvůli tomuto senátnímu pravidlu musí pro určité zákony hlasovat nikoli prostá většina, nýbrž celé tři pětiny komory, tedy 60 senátorů. Pravidlo by sice bylo možné zrušit pomocí prosté většiny, kterou demokraté v minulých dvou letech měli, právě Manchin a Sinemaová to ale odmítali.

„Nezapadala jsem do škatulky“

„Zaregistrovala jsem se v Arizoně jako nezávislá,“ uvedla ve čtvrtek senátorka v exkluzivním rozhovoru pro CNN, který stanice vydala o den později. V americké politice se k jednotlivým stranám musejí voliči i volení hlásit. „Uvědomuji si, že některé lidi to možná trochu překvapí, ale ve skutečnosti to podle mě dává velký smysl,“ vysvětlila. „Nikdy jsem přesně nezapadala do žádné stranické škatulky. Nikdy jsem se o to vážně nesnažila,“ dodala.

Další rána pro Trumpa. Jeho kůň v Georgii prohrál, demokraté potvrdili většinu v Senátu

Amerika

Jako jeden z důvodů senátorka uvedla i nespokojenost se stranickým systémem, v němž sice mohou kandidovat i nezávislí a zástupci dalších stran, reálné šance na zvolení mají ale většinou pouze demokraté nebo republikáni. V moderní americké historii dosud žádný prezident nebyl kandidátem jiné strany. Několik nezávislých senátorů však už zvoleno bylo.

V současném Senátu to jsou dva – demokratický socialista Bernie Sanders za stát Vermont a Angus King za stát Maine. Oba však dlouhodobě hlasují s demokratickou stranou, čímž jí v posledních dvou letech zajistili těsnou většinu, která bude pokračovat, respektive se o jedno křeslo rozšíří i po letošních midterms (kongresových volbách).

Sinemaová totiž přes své rebelantství z posledních let demokraty ujistila, že v budoucnu s republikány hlasovat nebude. Řekla to v rozhovoru pro server Politico.

Při letošních midterms demokraté rozšířili svou většinu na 51 senátorů. Za předchozího stavu 50:50 straně další hlas dodávala, a těsnou většinu tak zajišťovala viceprezidentka Kamala Harrisová. V dolní komoře Kongresu, tedy ve Sněmovně reprezentantů však demokraté o svou těsnou většinu v listopadových volbách přišli. Kvůli tomu zřejmě nezvládnou prosadit některé zákony – například Bidenem slibované zákonné federální záruky na interrupce.

Volby v USA: Republikánská tsunami se nekoná

Volby USA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám