Hlavní obsah

Jan Pavel II. už není nedotknutelný

Ještě před několika lety se zesnulý papež svatý Jan Pavel II. (1920 až 2005), vlastním jménem Karol Wojtyla, těšil pověsti nezpochybnitelné a podle mnohých nejvýraznější polské autority, jakou kdy svět poznal. Narodil se ve Wadowicích nedaleko Krakova a těšil se hluboké úctě věřících i ateistů, zbožňovali ho mladí i dříve narození, vzdělanci i prostí lidé.

Foto: Reuters

Polští zákonodárci při schvalování rezoluce na obranu dobrého jména Jana Pavla II.

Článek

Co se stalo, že polský parlament, převážně hlasy nekonzervativních poslanců, přede dvěma týdny a téměř 18 let po papežově smrti bleskově přijal rezoluci na obranu jeho dobrého jména? Co se vlastně stalo, že se premiér Mateusz Morawiecki, předsedkyně Sejmu Elżbieta Witeková, nebo dokonce Jaroslaw Kaczyňski, předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS), najednou vyjádřili v bojovném obranném duchu?

Popravdě řečeno nestalo se nic mimořádného, co by okolní svět už nevěděl. To jen v Polsku se o „této záležitosti“ už desítky let mlčí jako hrob.

Až nejvlivnější polská televize TVN24 v publicistickém pořadu Černé na bílém prolomila tabu a odvysílala dokument, v němž krakovského arcibiskupa Karola Wojtylu, od října 1978 papeže Jana Pavla II., představila jako muže, který před justicí skrývá kněze a vysoké církevní hodnostáře, kteří sexuálně zneužívali děti.

Vatikán potrestal už čtvrtého polského biskupa

Evropa

Všichni to věděli, ale zarytě mlčeli

Ale také jako nejvyššího katolického představitele držícího ochrannou ruku nad pedofily z řad duchovenstva a nad biskupy, kteří nejenže chránili zvrhlíky páchající sexuální delikty na dětech před spravedlností, ale klidně jim přidělovali „duchovní“ práci s dětmi, jako by se nic nestalo. Publicisté nezávislé televize TVN24 po dlouhé dva roky neohroženě vyšetřovali hříchy Jana Pavla II. spojené s pedofilií duchovních.

Wojtyla se podle nich stal symbolem mlčení katolické církve k této mimořádně ostudné záležitosti.

Neuvěřitelné však je, že polský papež podle nezpochybnitelných zjištění nepodporoval oběti sexuálního zneužívání, ale pachatele těchto zločinů. Zatímco v zemích západní Evropy, ale také v USA a Austrálii zažila katolická církev kvůli pedofilním aférám duchovních nebývalé „zemětřesení“, v Polsku k němu nedošlo.

Papež s ukřižovanou panenkou. Časopis v Polsku stáhli z pošt a pump Orlenu

Evropa

Pod obrovským tlakem veřejnosti někteří pedofilní kněží skutečně skončili před polskými soudy a ve vězení, ale katolická církev sama se po mnoho let držela a vlastně stále drží jednoho obzvlášť neslavného rozhodnutí Jana Pavla II.

Ten v roce 1983 přeřadil sexuální zneužívání dětí duchovními z kategorie nejzávažnějších trestných činů do kategorie běžných přestupků církevního práva a on i biskupové k němu tak po celou dobu přistupovali.

Papež nepřijal oběti pedofilních kněží, neodpověděl na jejich dopisy plné bolesti a tragického osudu, který je postihl z rukou zneužívajících kněží, a biskupové se po jeho vzoru chovali stejně.

Nikdy nepřestal zastávat stanovisko, že pedofilie je zločin, za který musí být pachatel, bez ohledu na to, kdo jím je, pohnán k odpovědnosti. Všichni to věděli, ale nikdo o tom veřejně nemluvil. TVN24 byla první, která tuto pravdu vykřičela.

Promlčeno. Francouzský kardinál zneužil nezletilou dívku, trestu se vyhne

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám