Hlavní obsah

Promlčeno. Francouzský kardinál zneužil nezletilou dívku, trestu se vyhne

Prokuratura v Marseille na jihu Francie kvůli promlčení ukončila vyšetřování kardinála Jeana-Pierra Ricarda, kterého podezřívala ze závažného sexuálního útoku, informovala v sobotu agentura AFP. Osmasedmdesátiletý Ricard se loni na podzim v dopise francouzským biskupům přiznal, že zneužil nezletilou dívku. Čin se však stal před více než 30 lety.

Foto: Profimedia.cz

Kardinál Jean-Pierre Ricard

Článek

„Případ byl odložen z důvodu promlčení,“ řekla Dominique Laurensová, která působí jako státní zástupkyně v druhém největším francouzském městě. Prokuratura již před zahájením vyšetřování uvedla, že čin bude nejspíš promlčený, chtěla ale prověřit, zda se hodnostář nedopustil zneužití i někdy později.

Ricard byl 2. února vzat do vazby. Vyšetřovatelům přiznal, že „líbal“ mladou dívku, „objímal ji a hladil ji po oblečení“, ale „nedošlo k žádnému pohlavnímu styku“, uvedla marseillská prokuratura. Během vazby „požádal o odpuštění“ svou oběť, která byla v době událostí mladistvá.

Ricard, který byl do roku 2019 arcibiskupem v Bordeaux, se loni na podzim po desítkách let přiznal k sexuálnímu napadení z doby, kdy v 80. letech působil jako kněz na jihu Francie. Učinil tak v dopise francouzským biskupům, který zveřejnila Francouzská biskupská konference.

Církevní činitelé v Portugalsku zneužili za 70 let přes 4800 nezletilých

Evropa

Vatikánské úřady poté oznámily, že čin začnou prošetřovat, jakmile najdou dostatečně „nezávislou, zkušenou a nestrannou“ osobu, která vyšetřování povede. Vatikán také uvedl, že se svým předběžným vyšetřováním nezačne dříve, než francouzská prokuratura ukončí svou práci. Zjištění francouzských úřadů totiž pak bude moci využít i vatikánský vyšetřovatel.

Katolická církev se nejen ve Francii potýká s lavinou odhalení, která se týkají sexuálního zneužívání kněžími. V roce 2021 vyplynulo z nezávislého vyšetřování, že francouzští kněží v posledních 70 letech sexuálně zneužili víc než 200 tisíc dětí. Momentálně je vyšetřovaných nejméně deset současných a bývalých biskupů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám