Hlavní obsah

Papež s ukřižovanou panenkou. Časopis v Polsku stáhli z pošt a pump Orlenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z poboček Polské pošty a čerpacích stanic státní petrochemické firmy Orlen zmizelo podle médií poslední vydání satirického a antiklerikálního časopisu Nie (Ne). V reakci na debatu o tom, jak někdejší papež Jan Pavel II. nakládal s kněžími zneužívajícími děti, je na obálce časopisu fotografie, na které papež drží kříž s nahou ukřižovanou panenkou.

Foto: Profimedia.cz

Fotografie papeže Jana Pavla II.

Článek

„Rozhodl jsem, že ze všech prodejních míst Orlenu bude staženo nové vydání týdeníku Nie, jehož obálka překračuje všechny meze. Máme prostor pro všechny tiskové tituly, ale nebudeme souhlasit s nenávistí vůči Janu Pavlu II. a s ničením jeho autority,“ napsal v úterý na Twitteru šéf Orlenu Daniel Obajtek. Ten je blízkým spojencem vládnoucí národně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS).

Polské Radio Zet na svých internetových stránkách píše, že na profilech časopisu Nie na sociálních sítích se už dříve objevila informace, že ho ze svých poboček stahuje i státem ovládaná Polská pošta. Ředitelka jeho vydavatelství Urma Marta Miecińská řekla, že s právníky se snaží tuto věc vyjasnit, protože o ní zatím nebyla vyrozuměna písemně. Agentura Reuters uvedla, že distributoři tisku v Polsku podle zákona nesmějí omezovat prodej mediálních titulů kvůli jejich obsahu nebo politickému zaměření.

Homosexualita není zločin. Ale hřích ano, prohlásil papež František

Zahraniční

Obálka aktuálního čísla týdeníku Nie souvisí s reportáží televize TVN24, podle které Jan Pavel II. za svého působení ve funkci krakovského arcibiskupa věděl, že několik jemu podřízených kněží zneužívalo děti, a jejich činy se snažil zatajovat. Hovoří se v ní o třech kněžích, které Karol Wojtyla, pozdější svatý Jan Pavel II., v 70. letech přesouval mezi farnostmi, poslal do kláštera nebo do Rakouska, když byli obviněni ze zneužívání dětí. Polský Sejm ve čtvrtek v reakci na reportáž schválil usnesení na obranu dobrého jména Jana Pavla II. Rezoluci, v níž se mluví o „ostudné mediální kampani“ nebo snahách „zkompromitovat největšího Poláka v dějinách“, předložila vládnoucí strana PiS.

Radio Zet připomíná, že časopis Nie už dlouho vydává články kritické vůči Janu Pavlovi II. Jerzyho Urbana, zakladatele časopisu a až do jeho smrti loni v říjnu i šéfredaktora, soud v roce 2005 potrestal pokutou za urážku někdejšího papeže. Urban býval v 80. letech mluvčím polské komunistické vlády a protirežimní opozice ho v narážce na šéfa propagandy v nacistickém Německu přezdívala „Goebbels výjimečného stavu“.

Biskupství v Brně prošetřuje možné sexuální zneužívání dívky knězem

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám