Hlavní obsah

Vatikán potrestal už čtvrtého polského biskupa

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Vatikán rozhodl o odvolání biskupa Jana Tyrawy z bydhošťské diecéze. Je to už čtvrtý polský biskup, kterého Svatý stolec v poslední době potrestal za vědomé tutlání pedofilních afér katolických kněží v Polsku nebo za napomáhání při jejich trestné činnosti.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Kostel svatého Jakuba v Polsku. Ilustrační foto

Článek

Tresty přišly poté, co do Varšavy v červnu 2019 dorazil arcibiskup Charles Scicluna jako zplnomocněnec Vatikánu pro boj s pedofilií v řadách katolické církve. Polské biskupy vyzval, „aby při ochraně dětí a mládeže před sexuálním zneužíváním duchovními v Polsku nastolili pořádek a přešli od slov k činům“.

Pedofilní šoky podlamují polský klér

Evropa

Když se dlouho nic nedělo, Vatikán zahájil kanonické vyšetřování. Na základě vlastních zjištění zatím dva biskupy zbavil úřadu a dalším dvěma emeritním biskupům, kteří už žádné funkce nezastávali, zakázal pobývat v místě, kde se dopouštěli pedofilních skutků.

Nařídil jim taky zaplatit vysokou částku na pomoc obětem pedofilních činů polských katolických duchovních, uvedl deník Rzeczpospolita.

Reklama

Výběr článků

Načítám