Hlavní obsah

Jak jsou na tom země, které s covidem přestaly bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět zemí už zrušilo všechna opatření a zkouší s covidem žít: Irsko, Anglie, Norsko, Dánsko a Švédsko. V některých k tomu vlády přistoupily s argumentem vysoké proočkovanosti, v jiných zase věří, že vrchol mají za sebou a po omikronu nic horšího nepřijde.

Článek

Irsko – 22. ledna

Irsko zrušilo většinu restrikcí 22. ledna. Restaurace a bary si mohou opět nastavit otevírací dobu, jak chtějí, pro vstup už není potřeba prokazovat očkování či prodělání nemoci.

Uvolnění restrikcí jde ruku v ruce s klesajícím počtem nakažených, křivku hospitalizací rovněž nijak neovlivnilo. Roušky jsou stále povinné ve veřejné dopravě, v obchodech a u lékaře. Očekává se, že tato povinnost se do konce února rovněž zruší, většina expertů je ale toho názoru, že minimálně ohrožené skupiny by měly roušky nosit i v budoucnu.

Irsko ruší opatření i přes velký počet nově nakažených

Evropa

„Zatím se ale věci vyvíjejí dobře,“ pochvaluje si profesor Sam McConkey z Královské univerzity chirurgů v Dublinu.

Deník Irish Times ve svém článku přinesl výpovědi obyvatel města Galway na západním pobřeží ostrova. Úleva je evidentní. „Řekněme, že cítím odměřenou naději, ale tento krok vítám,“ uvedla Marry Lidiová.

Na některých respondentech je ale vidět, že o návratu normálu po dvouleté zkušenosti s pandemií pochybují. „Zase se to zavře. Podle mě to je jisté. Co když omikron není poslední varianta? Pak si tím budeme muset zase projít znovu,“ cituje deník 22letou Maggie Roweovou.

Anglie – 27. ledna

V Anglii je situace velmi podobná té v Irsku. Od covid pasů se plošně upustilo, celá řada podniků je ale na dobrovolné bázi využívá nadále. Obdobně jsou na tom pravidla nošení roušek. Centrálně nařízené nejsou, obchodní řetězce jako Tesco, Lidl nebo John Lewis je ale po zákaznících vyžadují, stejně jako třeba londýnské metro.

Už žádné roušky ani covid pasy. V Anglii skončila omezení

Zahraniční

Několik charitativních organizací, které se starají o vážně nemocné pacienty, apelovalo na veřejnost, aby nezapomněla na spoluobčany, kteří jsou náchylní covidem onemocnět, a to s těžkým průběhem. Vláda podle nich na tento úkol rezignovala.

„Čím více lidí bude nosit roušky a dodržovat rozestupy, tím normálnější životy budou moci lidé s nízkou imunitou žít,“ uvedla Helen Rowntreeová, ředitelka Blood Caner UK.

Umírající maminku mohl zdravit jen přes okno. Britové se bouří proti pokrytectví vlády

Zahraniční

Otázka roušek se i nadále polarizuje v britských školách. Část z nich totiž ochranu úst a nosu nadále vyžaduje od žáků, což se ne všem rodičům zamlouvá. Někteří ředitelé navíc zvažují, že školu na nějakou dobu uzavřou, protože jim rychle šířící se omikron vyřadil z práce část učitelského sboru.

Přišel čas, abychom si naše každodenní životy vzali zpět.
Ingvild Kjerkolová, norská ministryně zdravotnictví

V celém Spojeném království pak už několik týdnů sílí frustrace veřejnosti z pokryteckého chování kanceláře premiéra Borise Johnsona a jeho okolí, protože vyšlo najevo, že se v době nejdrsnějších lockdownů tito lidé účastnili bujarých večírků.

Norsko – 1. února

Norská vláda přistoupila ke zrušení restrikcí s argumentem, že nakažených je sice stále hodně, ale na rozdíl od předchozích vln už omikron neposílá tolik z nich do nemocnic. „Jsme dobře chráněni vakcínami. To znamená, že můžeme mnohá opatření zmírnit, i když infekcí rychle přibývá,“ řekl 1. února premiér Jonas Gahr Stoere.

Norsko s okamžitou platností ruší protikoronavirová opatření

Evropa

V Norsku už obdrželo téměř 75 procent lidí dvě dávky vakcíny a více než polovina oprávněné populace má i booster.

„Přišel čas, abychom si naše každodenní životy vzali zpět,“ řekla ministryně zdravotnictví Ingvild Kjerkolová. Co se týče roušek, povinné zůstávají ve veřejné dopravě, v taxíku, v obchodech a dalších místech, kde nelze dodržet dostatečné rozestupy. Noční kluby, koncertní síně a podobně se tak nemohou ještě vrátit k úplnému normálu.

Dánsko – 2. února

Kluby se otevřely, prodej alkoholu v pozdních nočních hodinách byl obnoven a ke vstupu do podniků již není potřeba dánská „koronavirová aplikace“. Dánsko se proti již zmíněným zemím odlišuje tím, že zrušilo povinnost nošení roušek naprosto všude.

Vystupujeme ze stínu koronaviru. Nejhorší Dánsko ruší veškerá opatření

Koronavirus

Přestože je počet případů stále extrémně vysoký (vůbec nejvíce nakažených ze všech zemí v přiloženém grafu), úřady virus přestaly považovat za „kritickou hrozbu“. Dánsko se pyšní ještě vyšší proočkovaností než Norsko, 81 procent populace má dvě dávky a 62 procent dokonce i tu posilující.

Jak píše ve své reportáži stanice BBC, lidé v Dánsku cítí velkou úlevu. „Konečně se můžeme posunout,“ cituje Henrika z Kodaně. Teď, když se většina nechala naočkovat, je podle něj čas se smířit s tím, že „korona holt bude součástí naší společnosti“.

Premiérka: Dobré ráno otevřenému Dánsku

Koronavirus

S tím souhlasí i majitelka jedné z místních kaváren. Ta je ráda, že už po zákaznících nemusí nic vyžadovat. „Nejsem proti restrikcím a priori, ale myslím, že je správný čas je zrušit,“ řekla.

Jak ale ukazuje graf, v Dánsku po zrušení opatření roste nejen počet nakažených, ale především vystřelil počet covidových pacientů v nemocnicích. K 6. únoru byl týdenní počet nově hospitalizovaných 378 na jeden milion obyvatel, zatímco před 14 dny činila tato hodnota 286.

Švédsko – 9. února

Další ze skandinávských států, Švédsko, přistoupil ke zrušení zbývajících restrikcí až po překonání vrcholu omikronové vlny. Od středy 9. února se v zemi ruší zastropovaná kapacita sportovních a kulturních akcí, stejně jako počet povolených hostů u jednoho stolu v restauraci.

I Švédsko ruší opatření

Zahraniční

Podle premiérky Magdaleny Anderssonové je čas, aby se Švédsko posunulo do další kapitoly. „Množství nákaz bude ještě nějakou dobu vysoké, ale domníváme se, že nejhorší následky epidemie již máme za sebou,“ dodala.

Jak ukazují data Our World in Data, křivka nakažených sice klesá, počet pacientů v nemocnicích má ale opačnou tendenci.

Vitamin D snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu covidu

Koronavirus

Uvolnění restrikcí nicméně podpořil i hlavní epidemiolog Anders Tegnell s tím, že kombinace nabyté imunity s méně vážnými průběhy takový krok opodstatňuje.

„Myslím, že vše nasvědčuje tomu, že vstupujeme do poměrně klidného období. Uvidíme, co se stane příští podzim, teprve tehdy zjistíme, co se objeví za nové problémy,“ varoval.

Švédsko současně postupně ukončí covidovou podporu firmám.

Proočkovanost v zemích, které zrušily restrikce (Zdroj: Our World in Data)

Irsko - Obě dávky 78,4 procenta obyvatel, posilovací dávka 54,7 procenta.

Anglie - Obě dávky 72,8 procenta obyvatel, posilovací dávka 56,1 procenta.

Norsko - Obě dávky 74,4 procenta obyvatel, posilovací dávka 51,6 procenta.

Dánsko - Obě dávky 81,2 procenta obyvatel, posilovací dávka 61,6 procenta.

Švédsko - Obě dávky 72,7 procenta obyvatel, posilovací dávka 40,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám