Hlavní obsah

Premiérka: Dobré ráno otevřenému Dánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánsko se od úterý stalo první zemí Evropské unie, která zrušila téměř všechna omezení proti koronaviru. Tváří v tvář nynějším nárazům pandemie v podobě mírnější va­rianty omikron se země nyní spoléhá na vysokou proočkovanost obyvatel třetí dávkou.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Dánsko se loučí s koronavirovými restrikcemi. Obyvatelé přístavního města Aabenra si užívají uvolnění.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Skandinávská země tak v úterý podle deníku The Guardian upustila od nošení roušek ve veřejné dopravě, od předkládání covidových průkazů a omezení otevíracích dob v barech a restauracích. Ke vstupu na veřejné akce a do veřejných podniků už není třeba aplikace pro sledování kontaktů, i když organizátoři se mohou rozhodnout, že ji budou požadovat.

Francie otevírá diskotéky a dává sbohem rouškám, očkovací pasy zůstávají

Koronavirus

Neplatí ani pravidlo o rozestupech, takže se mohou konat hromadné akce a obchody nemusejí omezovat počet zákazníků uvnitř. Byl obnoven prodej alkoholu v pozdních nočních hodinách. Stalo se tak podruhé od podzimu, kdy nejrůznější omezení neplatila od září až do listopadu.

Sázka na přínosy třetí dávky

Uvítala to zejména mládež, která se chce bavit. „Je to dobré pro život ve městě, pro noční život, prostě pro to, že můžeme být déle venku,“ řekla už den před zrušením omezení agentuře AFP sedmnáctiletá studentka Thea Skovgaardová.

Podle dánských úřadů již virus není považován za „kritickou hrozbu"

Zmírnění přichází krátce poté, co Dánsko s 5,8 milionu obyvatel hlásilo přibližně 40 až 50 tisíc nových případů covidu denně. Počet případů zůstává sice stále poměrně vysoký, úřady ale poukazují na fakt, že v zemi se šíří varianta omikron, která je sice vysoce nakažlivá, ale nepředstavuje takovou zátěž pro zdravotnický systém jako předchozí varianty.

Evropa ruší opatření jak na běžícím páse. Česko se vysiluje bojem o pandemický zákon

Domácí

Podle dánských úřadů již virus není považován za „kritickou hrozbu“. Odvolávají se přitom na vysokou proočkovanost obyvatel. Třetí dávku má už více než 60 procent Dánů. Průměr v Unii je přitom necelých 45 procent lidí s třetí dávkou. Dánské úřady odhadují, že pokud se započítají i ti, kteří prodělali covid zcela nedávno, jsou proti těžkým formám onemocnění chráněny až čtyři pětiny obyvatel země.

Postup úřadů se těší značné podpoře lidí. Podle průzkumu, který v pondělí zveřejnil deník Politiken, tvrdily dvě třetiny dotázaných Dánů (64 procent), že vládní covidové politice ­věří.

Opatrnost nekončí

Dánská premiérka Mette Frederiksenová konec omezení uvítala. V úterý na Facebooku napsala „dobré ráno zcela otevřenému Dánsku“ a děkovala obyvatelům, že se nechali očkovat.

Norsko s okamžitou platností ruší protikoronavirová opatření

Evropa

Nechtěla ale slibovat, že uvolnění je už natrvalo. „Netroufám si říct, že dáváme restrikcím definitivně sbohem. Nevíme, co se stane na podzim a zda se neobjeví nová varianta,“ řekla.

Úřady dál doporučují nošení roušek ve zdravotnických zařízeních a domech s pečovatelskou službou. Vyzývají také obyvatelstvo, aby se pravidelně testovalo a rychle reagovalo na pozitivní testy. Očekává se, že rozšíření mírnější varianty omikron povede k „silnější a dlouhodobější imunitě“, což zemi pomůže odrazit budoucí vlny pandemie.

V platnosti zůstávají ještě některá omezení pro neočkované cizince, zejména pokud přijíždějí ze zemí mimo schengenský prostor. Naopak pro očkované ze schengenské zóny, jakož i pro děti do 15 let a pro ty, kteří covid v nedávné době prodělali, je vstup bez omezení. Neočkovaní ve věku nad 15 let musí předložit negativní test na koronavirus. Karanténa zcela odpadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám