Hlavní obsah

Vitamin D snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izraelští vědci oznámili podle listu The Times of Israel, že získali dosud nejpřesvědčivější důkazy o tom, že zvýšená hladina vitaminu D může u pacientů s covidem snížit riziko vážného onemocnění nebo úmrtí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zjistili jsme pozoruhodný a zarážející rozdíl v pravděpodobnosti, že z vás bude pacient s těžkým průběhem nemoci, v závislosti na tom, zda máte nedostatek vitaminu D, nebo když ho nemáte,“ řekl doktor Amiel Dror, lékař Galilejského lékařského centra a výzkumník na Bar Ilanově univerzitě, který se na výzkumu podílel.

Výzkumníci z těchto dvou pracovišť tvrdí, že vitamin má tak silný vliv na onemocnění, že jen na základě věku pacientů a jejich hladiny vitaminu D lze říct, jak by se jim při nákaze dařilo.

Studie vznikla před nástupem omikronu

Dror připustil, že studie vznikla před nástupem omikronu, ale zdůraznil, že jednotlivé varianty koronaviru se nemění natolik zásadně, aby to znehodnotilo účinnost vitaminu D.

Vitaminy. Proč jsou tak důležité a kde je ideálně brát

Styl

Ten podle něj „účinně posiluje schopnost imunitního systému vypořádat se s virovými patogeny, které napadají dýchací soustavu“.

Izraelský výzkum zveřejnil minulý týden časopis PLOS One. Studie vychází ze zjištění získaných během prvních dvou vln koronaviru v Izraeli, tedy ještě předtím, než byly běžně dostupné vakcíny.

Lékaři zdůraznili, že vitaminové doplňky nenahrazují vakcíny – jsou spíše způsobem, jak zabránit poklesu hladiny imunity.

Má vliv i na úmrtnost

Už loni v červnu Izraelci oznámili, že pokud měli pa­cienti před hospitalizací nedostatek vitaminu D, zemřelo jich s koronavirem 26 procent, zatímco pokud měli normální hladinu tohoto vitaminu, zemřela jich jen tři procenta.

Evropská komise schválila použití proticovidové pilulky od Pfizeru

Evropa

Lidé hospitalizovaní s nedostatkem déčka měli také 14krát vyšší pravděpodobnost než ostatní, že skončí v těžkém nebo kritickém stavu.

Studie Drora a jeho kolegů je pokračováním tohoto výzkumu. Jejím hlavním cílem bylo vyloučit možnost, že loňská zjištění o vitaminu D zkreslil celkový zdravotní stav pacientů.

„Prověřili jsme celou řadu časových úseků a zjistili jsme, že ať se podíváte kamkoli v průběhu dvou let před infekcí, korelace mezi vitaminem D a závažností onemocnění je mimořádně silná,“ upozornil Dror.

Chybí také Čechům
Až 60 procent evropské populace nemá dostatek vitaminu D v krvi.
Lidé v České republice jsou na tom ještě hůř.
Podle Státního zdravotního ústavu má totiž dostatek vitaminu D ze stravy pouze jedno procento české populace.
Údaj pochází z roku 2020.
Mezi obyvateli Blízkého východu je nedostatek vitaminu D příznačný pro většinu populace. Podle studie z roku 2011 chybí tento vitamin zhruba čtyřem pětinám Izraelců.

Reklama

Výběr článků

Načítám