Hlavní obsah

I Švédsko ruší opatření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédsko příští týden zruší většinu opatření proti šíření koronaviru, včetně očkovacích pasů či omezení hromadných akcí a zkrácené otvírací doby restaurací. Podle švédské televize SVT to řekla premiérka Magdalena Anderssonová. Stejný krok již dříve oznámily i další severské země Dánsko a Norsko.

Foto: Profimedia.cz

Premiérka Magdalena Anderssonová

Článek

„Je načase, aby se Švédsko znovu otevřelo,” prohlásila na čtvrteční tiskové konferenci předsedkyně švédské vlády. „Množství nákaz bude ještě nějakou dobu vysoké, ale domníváme se, že nejhorší následky epidemie již máme za sebou,” dodala.

Premiérka rozhodnutí vlády zdůvodnila poměrně vysokou proočkovaností v zemi a také větší znalostí koronavirové varianty omikron, která kvůli své vysoké nakažlivosti zpočátku vyvolávala velké obavy. "Existuje nyní několik mezinárodních studií, podle nichž způsobuje méně závažné onemocnění," řekla Anderssonová.

Premiérka: Dobré ráno otevřenému Dánsku

Koronavirus

V současnosti švédská opatření zahrnují očkovací pasy, zkrácenou otvírací dobu restaurací a barů či omezení počtu účastníků na hromadných akcích. Platnost těchto restrikcí skončí ve středu 9. února a již nebude prodloužena.

Nadále ale budou platit některá doporučení, jako například aby se lidé nechali očkovat a aby zůstali doma v izolaci, pokud mají příznaky nemoci, uvedla ministryně zdravotnictví Lena Hallengrenová. Lidé, kteří nejsou očkovaní, budou mít i nadále doporučeno vyhýbat se místům, kde se shromažďují velké davy.

Evropa ruší opatření jak na běžícím páse. Česko se vysiluje bojem o pandemický zákon

Domácí

Ve Švédsku, které má asi deset milionů obyvatel, přibývá denně kolem 35 000 nakažených. Švédský zdravotnický úřad o situaci v zemi jednal v posledních dnech s jednotlivými regiony. "Domnívají se, že návrat očkovaných lidí k normálnějšímu způsobu života zdravotnický systém zvládne," řekla premiérka Anderssonová.

Zdravotnický úřad rovněž doporučil, aby covid-19 přestal být klasifikován jako nemoc nebezpečná pro společnost. O tom, zda se tak stane, musí rozhodnout parlament.

Reklama

Výběr článků

Načítám