Hlavní obsah

Norsko s okamžitou platností ruší protikoronavirová opatření

Oslo
Aktualizováno

Norsko s okamžitou platností ruší většinu dosud platných protipandemických opatření. Podle agentury Reuters to v úterý řekl norský premiér Jonas Gahr Störe. Lidé už nemusí povinně pracovat z domova, ruší se také limit deseti lidí pro návštěvy v domácnostech.

Foto: Pool, Reuters

Jonas Gahr Störe

Článek

„Přestože se mnoho lidí nakazí, stále méně jich končí v nemocnicích. Všechny nás dobře chrání očkování. Právě díky tomu můžeme uvolnit mnohá omezení navzdory rychlému růstu počtu nakažených,” uvedl norský premiér.

Z oznámeného rozvolnění se budou moci těšit všichni, tedy ne jen očkovaní.

Norsko zakázalo na čtyři týdny podávání alkoholu

Zahraniční

Bary a restaurace budou opět moci podávat alkohol i po jedenácté hodin večerní. V místech, kde je větší koncentrace lidí, by podle premiéra veřejnost měla nadále nosit roušky a dodržovat nejméně metrové rozestupy. Toto doporučení podle agentury Reuters ovlivní chod nočních klubů a dalších zábavních podniků.

Norsko navazuje na podobná rozhodnutí Dánska a dalších evropských zemí včetně Británie, Irska a Nizozemska. Ty v posledních týdnech zmírnily nebo zrušily omezení ve snaze obnovit normální chod společnosti.

Na rozvolnění se chystá také Slovensko. Země od 4. února nebude vyžadovat karanténu vedle očkovaných už ani od cestujících, kteří v posledních 180 dnech prodělali covid. Pro neočkované se délka izolace po vstupu do země při zkrátí na pět dnů z nynějších deseti. Karanténu zároveň bude možné ukončit i dříve, a to negativním testem na koronavirus. Od 10. ledna byl na Slovensku zrušen zákaz nočního vycházení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám