Hlavní obsah

Vystupujeme ze stínu koronaviru. Nejhorší Dánsko ruší veškerá opatření

Dánsko jako první země v Evropě ruší od úterý veškerá protikoronavirová opatření. A to navzdory zvyšujícímu se počtu nakažených, píše server týdeníku Focus. Dánsko má nejvíc případů nákaz v Evropě a je zároveň nejproočkovanější zemí. V porovnání s mnohými evropskými zeměmi, kde stále platí přísná omezení, je to revoluční krok, hodnotí deník Jyllands Posten.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Vystupujeme ze stínu koronaviru,“ prohlásila premiérka Mette Frederiksenová. Od úterý budou opět otevřeny noční kluby, restaurace mohou podávat alkohol i po desáté hodině večerní a hosté v nich nemusí předkládat očkovací pasy. Cestující mohou jezdit veřejnou dopravou bez roušek a obchody již nemusejí omezovat počet zákazníků uvnitř.

Jediná opatření, která by zůstala v platnosti, jsou ta, jež se týkají nutnosti testu a karantény při vstupu do Dánska ze zahraničí, napsala agentura Reuters. Tato pravidla by měla platit ještě další čtyři týdny.

Michael Bang Petersen, profesor politologie na univerzitě v Århusu, tvrdí, že se „žádná divočina“ konat nebude. „Samozřejmě mladí budou v barech oslavovat zrušení omezení, ale nepůjde o žádnou masovou akci,“ řekl.

V zemi přes rozhodnutí vlády koronavirová nákaza stále zuří. Podle tamějších zdravotnických úřadů převládá subvarianta BA.2, která je sice nakažlivější než varianta omikron, nezpůsobuje však závažnější průběh onemocnění covid-19. Podle sérologického institutu SSI je BA.2 asi 1,5krát infekčnější než původní omikron, analýza ale současně nezjistila vyšší riziko hospitalizace.

Situace s nákazou v Dánsku k 31. lednu 2022
počet nově nakažených: 29 084
počet infikovaných v nemocnici: 954
počet infikovaných na JIP: 36
počet úmrtí v souvislosti s covidem za pondělí: 17
plně naočkovaní: 4 723 313 (81 procent obyvatel)

„Jsme uprostřed poměrně intenzivní epidemie, i když na hospitalizace to nemá tak velký vliv. Myslím, že jednotlivé skupiny se budou chovat velmi odlišně. Během příštího měsíce uvidíme, že mnozí omezí své společenské aktivity. V neposlední řadě ti, kteří jsou starší a ohrožení,“ předpovídá profesor Petersen.

Itálie naopak zpřísňuje

Na zrušení všech protikoronavirových omezení se od 1. března chystá také Finsko, uvedla podle agentury AP tamější premiérka Sanna Marinová.

Naprosto opačnou cestou, tedy zpřísněním, se vydávají jiné evropské země. Přední místo mezi nimi zastává Itálie. Od úterý tam budou pokutováni lidé starší 50 let, kteří nejsou očkováni. Sankce bude ve výši 100 eur (zhruba 2500 korun).

Pokuty budou rozdávat finanční úřady a výnos připadne státnímu fondu na řešení mimořádných událostí. Pokutovaní budou mít deset dní na to, aby prokázali, že se nemohli nechat naočkovat kvůli „objektivním důvodům“, mezi které patří prodělání covidu-19 před maximálně 180 dny.

Od 15. února se ztíží neočkovaným starším 50 let přístup na pracoviště. Pokud se neprokážou zeleným pasem, který lze získat jen po dokončeném očkování nebo po prodělání nemoci, zaplatí pokutu až 1500 euro (cca 37 tisíc korun). Zaměstnance, kteří nemají splněnou povinnost a nemohou chodit do práce, může po pěti dnech neomluvené absence zaměstnavatel poslat na neplacenou dovolenou. Nesmí je ale propustit.

Situace s nákazou v Itálii k 31. lednu 2022
počet nově nakažených: 57 631
počet infikovaných v nemocnici: 21 464
počet infikovaných na JIP: 1628
počet úmrtí v souvislosti s covidem za pondělí: 349
plně naočkovaní: 46 054 668 (77,3 procenta)

Od úterý se budou certifikáty o absolvování očkování či prodělání nemoci kontrolovat také na poštách, v bankách, trafikách a v obchodech. Z povinnosti mají výjimku jen lékárny či obchody s potravinami, drogerií či s potřebami pro domácí mazlíčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám