Hlavní obsah

ISS bude odkázána na ruské kosmické lodě ještě rok

Novinky, Jan Horák, DPA, RIA-Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ještě asi rok bude Rusko samo svými kosmickými loděmi Sojuz a Progress obsluhovat Mezinárodní kosmickou stanici (ISS). Vyplynulo to z pondělního jednání šéfů kosmických agentur Ruska a USA Jurije Koptěva a Seana O'Keefea v Moskvě.

Foto: Aleš Plevka

Mužská část herců na scéně debatuje o prostořekosti

Článek

Podle šéfa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) O'Keefea by lety raketoplánů, pozastavené po havárii Columbie, mohly být obnoveny asi za rok. Shromažďování informací o havárii by mělo skončit asi za dva a půl měsíce a pak budou experti zjišťovat její příčinu a chystat opatření pro úpravu zbývajících raketoplánů.

V září se sejde všech 16 členů projektu ISS

O další výstavbě a využívání stanice zřejmě rozhodnou na společném zasedání v září šéfové kosmických agentur všech 16 zemí, jež se na projektu ISS podílejí. Podle Koptěva se dnes nejednalo o dodatečném financování ruského kosmického průmyslu v souvislosti s dočasným zastavením letů raketoplánů. NASA zatím takové financování zakazuje rozhodnutí Kongresu USA.

"Zůstává v platnosti dohoda s ruskou vládou, podle níž budou na tyto cíle vyčleněny dodatečné prostředky ze státního rozpočtu," řekl Koptěv. Evropská kosmická agentura ESA pokládá za dostatečný svůj příspěvek k provozu ISS, když platí za dopravu svých kosmonautů v ruských lodích.

Přípravy na marťanskou misi pokračují

Obě strany se dnes dohodly na obnovení vzájemné spolupráce při výzkumu Marsu a také přípravy letu na Mars. Budou rozvíjet nepilotovanou kosmonautiku a vrátí se k projektu vyslání automatické stanice na Mars, který byl zahájen již před deseti lety, ale poté byl přerušen kvůli nedořešeným finančním otázkám.

Sojuz s kosmonauty minul místo přistání

V Rusku pokračuje vyšetřování příčin nedělního nestandardního přistání kosmické lodi Sojuz TMA-1, která minula své plánované místo přistání v Kazachstánu o 460 kilometrů. Příkřejší přistávací dráha také znamenala pro vracející se kosmonauty Kena Bowersoxe, Dona Pettita a Nikolaje Budarina větší přetížení, ale neohrozila jejich životy.

Americký kosmonaut možná stiskl špatné tlačítko

Při vstupu do zemské atmosféry pracovaly brzdící motory lodi jinak, než bylo vypočítáno, prohlásil šéf ruského kosmického koncernu Jurij Semjonov. Podle něj je možné, že jeden z Američanů "stiskl v Sojuzu, na nějž nejsou zvyklí, nesprávný knoflík", dodal Semjonov. Jiní experti nevylučují technickou závadu nebo chybu při výpočtu přistávací trajektorie. První zprávy o včerejším přistání však hovořily o tom, že odchylka od zadané dráhy byla způsobena silným větrem.

---- chybný titulek ----

Ve Hvězdném městečku u Moskvy pokračují v rehabilitaci členové šesté dlouhodobé posádky ISS, která se v neděli vrátila na Zemi. Šéflékař Střediska pro přípravu kosmonautů Valerij Morgun řekl, že jejich stav odpovídá téměř půlročnímu pobytu na oběžné dráze kolem Země. Trochu komplikovaný návrat na Zemi, při němž museli mimo jiné vzhledem k příliš strmé přistávací trajektorii čelit vyššímu přetížení, než s jakým se počítalo, jejich zdraví prý neohrozil. Na zítřek kosmonauti chystají tiskovou konferenci.

Reklama

Související články

Ruský Sojuz TMA-2 veze na ISS novou posádku

První kosmický let s lidskou posádkou od únorové tragédie amerického raketoplánu Columbia odstartoval v sobotu ráno z ruského kosmodromu Bajkonur. 41letý...

Sojuz s novou stálou posádkou se spojil s ISS

Ruská kosmická loď Sojuz TMA-2 se v pondělí ráno v 7:56 SELČ úspěšně spojila s mezinárodní kosmickou stanicí ISS. Na palubě lodi jsou ruský kosmonaut Jurij...

Výběr článků

Načítám