Hlavní obsah

Sojuz s novou stálou posádkou se spojil s ISS

Novinky, Jan Horák, DPA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská kosmická loď Sojuz TMA-2 se v pondělí ráno v 7:56 SELČ úspěšně spojila s mezinárodní kosmickou stanicí ISS. Na palubě lodi jsou ruský kosmonaut Jurij Malenčenko a jeho americký kolega Edward Lu. Jde o první pilotovaný let od tragické havárie amerického raketoplánu Columbia, při níž 1. února zahynulo sedm astronautů.

Foto: Aleš Plevka

Jiří Převrátil, hlavní organizátor vzpomínkového setkání, vítá přítomné.

Článek

Nová posádka, která je již sedmou stálou, respektive dlouhodobou na ISS, vystřídá dosavadní ve složení Kenneth Bowersox a Donald Pettit z USA a Nikolaj Budarin z Ruska, kteří jsou ve vesmíru již od listopadu loňského roku. Ti by se měli vrátit na Zemi v květnu.

Výměna posádky ISS se měla uskutečnit již v březnu, ale kvůli tragédii raketoplánu Columbia americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) pozastavil veškeré lety raketoplánů na neurčito.

Méně než raketoplán

Loď Sojuz TMA-2, která vzlétla z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v sobotu ráno, je přizpůsobena pro dopravu tří kosmonautů, může vézt jen asi desetinu nákladu, jenž může dopravit na oběžnou dráhu raketoplán. Proto byla její posádka nyní omezena na dva muže a ušetřené místo třetího kosmonauta bylo využito pro náklad.

Tato loď nyní zůstane připojena k ISS jako záchranný prostředek a dosavadní šestá posádka se vrátí na Zemi s lodí, která je nyní ukotvena u ISS.

Reklama

Související články

Zkáza Columbie spustila boj o vesmír

Ačkoli se ihned po katastrofě Columbie zvedly v Rusku hlasy, že by zastavení vesmírných projektů NASA mohlo posloužit jako podnět k obnově ruských vesmírných...

Co čeká kosmickou stanici po Columbii?

Zastavení letů amerických raketoplánů má velký dopad na provoz a další rozšiřování Mezinárodní kosmické stanice. Dopravu posádek a zásob budou místo...

Ruský Sojuz TMA-2 veze na ISS novou posádku

První kosmický let s lidskou posádkou od únorové tragédie amerického raketoplánu Columbia odstartoval v sobotu ráno z ruského kosmodromu Bajkonur. 41letý...

Výběr článků

Načítám