Hlavní obsah

Francie bude testovat povinné nošení školních uniforem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francie zvažuje zavedení povinného nošení školních uniforem. Myšlenku v pondělí večer podpořil prezident Emmanuel Macron, když řekl, že takové opatření by se určitě mělo prozkoumat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsem pro, abychom se na to podívali a provedli experiment,“ řekl Macron v rozhovoru s youtuberem Hugem Traversem, o němž informoval server listu Ouest-France. „Experiment a jeho vyhodnocení pak podnítí veřejnou debatu,“ dodal Macron.

Podle prezidenta je otázkou, zda by mělo jít přímo o uniformu, nebo jen jednotný druh oblečení. „Když nepůjde o uniformu, bude možné říci: vezměte si džíny, tričko a bundu… To je podle mého názoru přijatelnější. Může se to jevit jako méně přísné z hlediska disciplíny,“ řekl šéf Elysejského paláce.

Stejný druh školního oblečení by podle Macrona vyřešil hned několik otázek, zejména sekularismus resp. zákaz nošení náboženských symbolů ve státních školách, ale i povědomí o slušnosti. „To znamená, že nechceme příliš výstřední oblečení,“ uvedl Macron.

Prezident reagoval na prohlášení ministra školství Gabriela Attala v pondělním interview pro televizní stanici RTL France. Attal řekl, že sice nevidí ve školních uniformách „žádné zázračné řešení“, ale že věc si „zasluhuje, aby byla rychle otestována“.

Dodal, že už na podzim oznámí podrobnosti experimentu. „Přál bych si, aby se uskutečnil v různých regionech a na různých druzích škol,“ naznačil ministr.

Attal, který převzal ministerskou funkci v červenci, v minulých dnech razantně vstoupil do povědomí jako politik, který svým nařízením zakázal nošení abájí ve státních školách. Ministr považuje tento oděv muslimských dívek ve třídách za „útok na sekulární charakter Francouzské republiky“.

Francie zatrhla abáje ve státních školách. Útok na sekulární charakter republiky nedovolím, řekl nový ministr

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám