Hlavní obsah

Zeman na svém posledním summitu V4 odsoudil Rusko

Úterní summit prezidentů Visegrádské skupiny v Bratislavě byl posledním pro českého prezidenta Miloše Zemana, kterému příští rok končí druhé funkční období. Zeman se na něm vymezil vůči Rusku a pochvaloval si, že je jeho poslední summit V4 právě na Slovensku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezidentský summit zemí visegrádské čtyřky. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová přivítala českého prezidenta Miloše Zemana.

Článek

„Asi za šest měsíců končím po 32 letech v politice, nikoliv v životě, a jsem rád, že jsem toto zasedání Visegrádské skupiny mohl absolvovat právě na Slovensku,“ zdůraznil Zeman.

Prezidenti České republiky, Polska, Maďarska a Slovenska přijali společnou deklaraci, ve které odsoudili útoky proti civilistům na Ukrajině a hrozbu použití jaderných zbraní ze strany Ruska.

Rusko páchá válečné zločiny. Prezidenti odsoudili pondělní bombardování

Domácí

„Společně odsuzujeme kroky Ruska, útok na svrchovaný stát, anexi čtyř ukrajinských území a to, že se zbraně zaměřují proti civilním cílům,“ řekla maďarská prezidentka Katalin Nováková, pro kterou to byl první prezidentský summit V4.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zdůraznila, že se setkali ve výjimečné situaci. „Setkali jsme se den po rozsáhlých útocích Ruska na Ukrajinu, po útocích i na civilní obyvatele. Shodujeme se v tom, že se jedná o bezprecedentní porušení mezinárodního práva, územní celistvosti a integrity suverénního státu. Útočení na civilisty nepovažujeme za sílu, ale za slabost a cynismus. Ostře tento útok odsuzujeme,“ uvedla slovenská prezidentka.

Orbán: Západ chce rozbít Visegrádskou čtyřku

Zahraniční

„Na to, aby nastal mír, stačí, aby ruští vojáci odešli z Ukrajiny a aby Rusko respektovalo mezinárodně uznávané hranice suverénního státu. Rusko založilo stav bezpráví a legitimní touhou Ukrajiny je tento stav bezpráví napravit,“ dodala Čaputová.

Slovenská prezidentka připomněla, že tři z přítomných zemí se rozhodly pomáhat Ukrajině i vojensky. „Ve hře nejsou jen zájmy Ukrajinců, ale také naše bezpečnost,“ dodala Čaputová.

Slovenská prezidentka v této souvislosti poděkovala Polsku a České republice za ochranu vzdušného prostoru Slovenska. „České republice zvlášť děkujeme za velení a účast v mnohonárodní jednotce NATO na Slovensku,“ řekla.

NATO: Jednotka na Slovensku, jíž velí Češi, je nyní bojeschopná

Zahraniční

Duda mluvil o stíhání zločinců, Zeman kritizoval Green Deal

Český prezident Miloš Zeman připomněl, že česká delegace na nedávném eurosummitu v Praze navrhla doplněk ke společnému prohlášení ve formě varování před rizikem nukleárního konfliktu.

„Tehdy jsem řekl, že se musíme vyhnout riziku, že budeme poslední prezidenti a premiéři před třetí světovou válkou,“ uvedl Zeman. Podle českého prezidenta je kromě konfliktu na Ukrajině podstatným faktorem energetické krize také Green Deal.

„Zelený úděl nás vyzývá, abychom v roce 2035 zakázali auta se spalovacími motory a už dnes omezili nejenom uhelné, ale dokonce i jaderné elektrárny. Při vší úctě k životnímu prostředí a klimatickým změnám, měli bychom pečovat především o lidstvo žijící na této zeměkouli,“ zdůraznil český prezident.

Polský prezident Andrzej Duda upozornil, že konflikt na Ukrajině je obrovské riziko a hrozba. „Víme moc dobře, co znamená ruská agrese a okupace, co je to bát se ruského teroru a ruské hrůzy. My jsme se toho dokázali zbavit, ale nechceme tolerovat, aby se Rusko opět rozmáhalo v naší části Evropy. Věřím, že jednou budeme trestně stíhat tyto válečné zločince,“ řekl Duda na adresu ruského vedení.

„Věřím, že Ukrajině se podaří vyhnat okupanty z celého svého území. Polsko bude pomáhat Ukrajině až do vítězství,“ dodal polský prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám