Hlavní obsah

Zaměstnanec nizozemského ministerstva obrany prodával Rusku náhradní díly do letadel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Osmačtyřicetiletý zaměstnanec nizozemského ministerstva obrany z města Arnhem byl zatčen pro podezření z obcházení sankcí proti Ruské federaci. Informuje o tom nizozemský list NL Times, podle kterého měl muž přes prostředníka posílat do Ruska náhradní díly do letadel.

Foto: Profimedia.cz

Budova nizozemského ministerstva obrany

Článek

K jeho zadržení podle nizozemského Inspektorátu pro finanční trestnou činnost (FIOD) došlo 30. srpna, a to kvůli exportu náhradních dílů do letadel, který je od začátku ruské invaze na Ukrajinu pod západními sankcemi.

Policie krátce po zadržení provedla v jeho domě razii, při které zabavila jeho elektronická zařízení a nalezla nespecifikované množství munice.

Ministerstvo obrany zatím neposkytlo o muži žádné další podrobnosti, a to kvůli tomu, že v současné době stále probíhá vyšetřování. Podle nizozemského listu byl ovšem podezřelý suspendován a je ve vazbě. Pro tamní ministerstvo obrany měl přitom pracovat už od 90. let minulého století.

Jde o rozsáhlejší problém

Případ osmačtyřicetiletého muže vyšel najevo pouze den poté, co byl ve stejném městě zatčen 53letý muž. „Podezřelý vedl nizozemskou společnost, která vyvážela letecké díly především do Ruska,“ uvedl FIOD ve své zprávě, podle kterého měl podezřelý zboží vyvážet do Ruska přes „alternativní země“, tedy přes prostředníky.

Při prohlídce prostorů společnosti nizozemská policie nalezla náhradní díly do letadel, zbraně, nábojnice i munici. Došlo však i k zabavení 250 tisíc eur (asi 6,1 milionu korun) a 8 tisíc dolarů (asi 183 tisíc korun) v hotovosti a 160 tisíc eur (asi 3,9 milionu korun) v bankovních vkladech.

Tento případ přitom vyšel najevo na základě informací Finanční zpravodajské jednotky (FIU), která vyšetřuje transakce a toky peněz související s praním špinavých peněz a financováním terorismu.

Celkově přitom jenom v Nizozemsku podle údajů NL Times probíhá 45 trestních řízení kvůli obcházení sankcí proti Rusku.

Nefunkční sankce?

Obcházení sankcí ovšem není jen o náhradních dílech do letadel. Podle amerického listu The New York Times (NYT) se totiž ve velkém týká i zbraní. Rusku se totiž mělo podařit rozšířit výrobu raket nad předválečnou úroveň, a to díky práci svých zpravodajských služeb.

Kreml má přitom k obcházení sankcí používat země, které mají na Rusko určité vazby. Mezi ně patří například Arménie nebo Turecko. Americké a evropské orgány se sice snaží spolupracovat na zablokování této nelegální sítě, úspěchů to ale zatím přineslo pramálo.

Ruská obnovená vojenská výroba je obzvláště znepokojivá kvůli tomu, že Moskva používá dělostřelectvo k ostřelování ukrajinských vojáků na frontové linii a své rakety k útokům na kritickou infrastrukturu a k terorizování civilistů ve městech.

Úřady se obávají, že navýšení zásob raket by mohlo pro ukrajinské občany znamenat obzvláště temnou a chladnou zimu.

Rusko obchází sankce, vyrábí víc raket než před válkou

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám