Hlavní obsah

Rusko obchází sankce, vyrábí víc raket než před válkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusku se podařilo obejít sankce a vývozní kontroly uvalené Západem, díky čemuž Moskva rozšířila výrobu raket nad předválečnou úroveň. S odkazem na evropské, americké a ukrajinské zdroje o tom informuje americký list The New York Times (NYT), který uvedl, že to pro Ukrajinu bude znamenat několik měsíců zranitelnosti vůči intenzivnějším ruským útokům a možnost obzvláště „temné a chladné“ zimy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rusko podle zdrojů NYT využívá nelegální síť lidí, která pašuje klíčové komponenty k výrobě raket tak, že je vyváží do zemí, z nichž je lze snadněji poslat do Ruska. Moskva toho přitom měla dosáhnout podrýváním amerických kontrol vývozu pomocí svých zpravodajských služeb a ministerstva obrany.

Kreml přitom k obcházení sankcí používá země, které mají na Rusko určité vazby. Mezi ně patří například Arménie nebo Turecko. Americké a evropské orgány se sice snaží spolupracovat na zablokování této nelegální sítě, úspěchů to ale zatím přineslo pramálo.

Ruská obnovená vojenská výroba je obzvláště znepokojivá kvůli tomu, že Moskva používá dělostřelectvo k ostřelování ukrajinských vojáků na frontové linii a své rakety k útokům na kritickou infrastrukturu a k terorizování civilistů ve městech.

Úřady se obávají, že navýšení zásob raket by mohlo pro ukrajinské občany znamenat obzvláště temnou a chladnou zimu.

Rusko se přizpůsobilo situaci

Ruští představitelé podle NYT přetvořili svou ekonomiku tak, aby se zaměřila na vojenskou výrobu. Díky příjmům z vysokých cen energií se ruským bezpečnostním službám a ministerstvu obrany daří pašovat mikroelektroniku a další západní materiály potřebné pro řízené střely a další přesně naváděné zbraně. V důsledku toho se vojenská výroba nejen obnovila, ale dokonce prudce vzrostla.

Západní představitelé se také domnívají, že Rusko je na dobré cestě vyrábět dva miliony dělostřeleckých granátů ročně, což je dvojnásobné množství, které západní zpravodajské služby původně odhadovaly, že Kreml mohl vyrábět před válkou.

Díky tomu tak Rusko nyní produkuje více munice než Spojené státy a Evropa dohromady. Kusti Salm, vysoký úředník estonského ministerstva obrany, odhadl, že současná ruská produkce munice je sedmkrát větší než produkce Západu.

Salm dále uvedl, že ruské výrobní náklady jsou navíc mnohem nižší než na Západě, a to částečně díky tomu, že Moskva u vojenského materiálu obětuje bezpečnost a kvalitu.

Jako příklad uvedl výrobu dělostřeleckého náboje ráže 155 milimetrů. Zatímco na Západě stojí podle The New York Times v současné době pět až šest tisíc dolarů (asi 114 až 136 tisíc korun), v Rusku stojí výroba srovnatelného dělostřeleckého náboje ráže 152 milimetrů asi 600 dolarů (asi 14 tisíc korun).

Nezastavíme je

Američtí představitelé uvedli, že Rusko mohou pouze zpomalit při pašování součástek, které potřebuje k výrobě raket. Jedním ze způsobů, jak se Rusko přizpůsobilo, je podle ministerstva obchodu přeprava součástek do třetích zemí a jejich následné přesměrování zpět do Ruska.

„Protože kontroly měly skutečný dopad, ruská vláda jen tak nesložila ruce do klína a neřekla: ‚Dostali jste nás, vzdáváme se‘,“ řekl Matthew S. Axelrod, asistent tajemníka amerického ministerstva obchodu pro prosazování vývozu. „Při svých pokusech o obcházení (sankcí) byli stále kreativnější. A my jsme opravdu agresivně pracovali na řadě různých způsobů, jak je potlačit,“ uvedl Axelrod.

V současné době mají Spojené státy a Evropská unie společný seznam 38 různých kategorií zboží, jejichž vývoz je do Ruska omezen. Američtí představitelé uvedli, že devět z těchto 38 položek, většinou mikroelektronika, která pohání rakety a bezpilotní letouny, má v restrikcích nejvyšší prioritu.

Rusko však nemá vše

Moskvě se sice daří pašovat procesory a desky plošných spojů, podle amerických představitelů se ale potýká s nedostatkem raketového paliva a základních výbušnin, tedy materiálu, který se pašuje obtížněji. Tento nedostatek bude pravděpodobně omezovat Moskvu, pokud se pokusí ještě zintenzivnit další výrobu munice, raket nebo bomb, míní NYT.

Zvýšená vojenská výroba také přišla ruskou ekonomiku draho, a to zejména proto, že v zemi rostou úrokové sazby. Sankce se podepsaly na celkovém stavu ruské ekonomiky a překonání západních zákazů vývozu nebylo levné, uvedli američtí a západní představitelé.

Vysoký západní představitel pro obranu uvedl, že Rusko přesunulo téměř třetinu své komerční ekonomiky na výrobu zbraní. Země se potýká s nedostatkem pracovních sil, což by mohlo ovlivnit i další průmyslová odvětví.

Odveta bude rychlá a zabolí, odrazuje Moskva Estonce od konfiskace ruského majetku ve prospěch Ukrajiny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám