Hlavní obsah

Wagnerovci se po zprávách o smrti Prigožina prý v Bělorusku balí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Žoldnéři ruské vojenské Wagnerovy skupiny se po zprávách o smrti jejího majitele Jevgenije Prigožina seskupují do kolon, aby odjeli z běloruských dočasných základen zpět do Ruska. Tvrdí to ukrajinské Centrum národního odporu s odvoláním na zdroje z běloruského podzemního hnutí. Běloruská monitorovací skupina Belaruski Hajun, která pravidelně sleduje vojenské aktivity na území Běloruska, přesun ruských žoldáků nezaznamenala. Ruští policisté nicméně obvolávají příbuzné wagnerovců, zda nemají informace o přípravách k další vzpouře, napsala Baza.

Foto: Profimedia.cz

Wagnerovci se po zprávách o možné smrti Prigožina údajně začínají balit v Bělorusku

Článek

„Wagnerovci se zřejmě snaží odjet z Běloruska do Ruska. Po zprávách o pravděpodobném úmrtí teroristy Jevgenije Prigožina formují jeho spolubojovníci konvoje, které mají opustit tábory,“ napsalo původně ukrajinské Centrum národního odporu.

Tvrdilo také, že žoldnéřské konvoje pravděpodobně směřují k hranicím s Ruskem, ale běloruské speciální služby se snaží odjezdu vozidel žoldáků zabránit.

Podle ranní zprávy telegramového účtu Belaruski Hajun byly u vesnice Cel u města Asipovičy, kde se nachází jeden z táborů wagnerovců, značné výpadky mobilního internetu.

PŘEHLEDNĚ: Co víme o pádu Prigožinova letadla

Evropa

„V této chvíli skupina Belaruski Hajun nevidí stahování žoldáků z jejich hlavní základny v Bělorusku, z tábora Cel u města Asipovičy,“ napsala později na Telegramu.

Twitterový účet Clash Report nicméně zveřejnil fotografii, z níž má být patrné, že třetina stanů wagnerovců v Asipovyčy zmizela.

Snímky pořízené Planet Labs 23. srpna podle webu Rádia Svobodná Evropa (RFE/RL) ukazují, že je stanový tábor demontován. „Ukazují, že z 273 specializovaných vojenských stanů - z nichž každý má kapacitu až 20 lidí - pro personál, bylo 101 demontováno. To by znamenalo, že by bylo odstraněno místo pro něco málo přes 2000 bojovníků Wagner. Předpokládá se, že na místě bylo usazeno asi 5000 vojáků,“ uvedl web s tím, že není jasné, kam se wagnerovci přesouvají.

Podle RFE/RL je ale také možné, že likvidace tábora mohla začít již na začátku srpna. „Zdá se, že změny se týkají pouze bydlení, přičemž vojenské vybavení na místě ubylo pouze nevýznamně,“ napsal web.

Nová vzpoura?

Ruská Baza ve čtvrtek uvedla, že příslušníci ruských bezpečnostních složek začali obvolávat příbuzné wagnerovců, zda jim není známa informace o přípravách k nové vzpouře. Některé dokonce navštívili doma, uvedli rodinní příslušníci žoldáků z Moskevské oblasti a Vladivostoku.

Zprávy nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

V Rusku se ve středu zřítilo letadlo, které mělo na seznamu pasažérů i Prigožina. Zahynulo všech deset lidí, mezi nimiž má být i šéf wagnerovců. Těla zemřelých byla podle ruských médií převezena do střediska soudního lékařství v Tverské oblasti, kde je mají zkoumat odborníci.

Podle ruského webu fontanka.ru jeden z pohřebních vozů zamířil do města Tver, druhý směrem na Petrohrad.

Wagnerovci uspořádali spontánní pietu za Prigožina

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám