Hlavní obsah

PŘEHLEDNĚ: Co víme o pádu Prigožinova letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při letu z Moskvy do Petrohradu se ve středu večer zřítilo soukromé letadlo Embraer Legacy 600, které patřilo majiteli Wagnerovy skupiny Jevgeniji Prigožinovi. Ten měl být jedním z deseti lidí na palubě, z nichž ani jeden nehodu nepřežil. Oficiálně Moskva jeho úmrtí zatím nepotvrdila.

Prigožin je po smrti, uvádějí RusovéVideo: Reuters

 
Článek

Pád letadla

Soukromé letadlo se zřítilo ve středu kolem 18:40 místního času (17:40 SELČ) poblíž vesnice Kuženkino ve Tverské oblasti. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace uvedlo, že na místě zemřelo celkem deset lidí.

Podle serveru FlightRadar24, který monitoruje polohy letadel a detaily letů, letadlo krátce před pádem náhle ztratilo během půl minuty výšku 2,4 kilometru. Poté ji na pár sekund dokázalo udržet a následně opět začalo padat.

Příčina pádu není jasná. Část trosek letadla byla nalezena dva kilometry od místa, kde se stroj zřítil.

„Ať se stalo cokoli, stalo se to rychle. Možná s letadlem bojovali. Až do té doby ale stroj nevykazoval žádné problémy,“ citovala agentura Reuters mluvčího FlightRadaru Jana Petchenika.

Foto: Stringer, Reuters

Prigožinovo letadlo spadlo během letu z Moskvy do Petrohradu

Kdo měl být na palubě

Na palubě mělo zemřít sedm cestujících a tři členové posádky. Státní úřad pro letectví Rosaviacija uvedl, že na seznamu cestujících byl i Prigožin. V letadle měl cestovat i hlavní velitel wagnerovců Dmitrij Utkin.

Seznam pasažérů, kteří měli v letadle být
Sergej Propustinžoldnéř, sloužil jako granátometčík. K wagnerovcům se připojil v březnu 2015 a vystupoval pod volacím jménem "Kedr".
Jevgenij Makarjanžoldnéř, osobní strážce Prigožina. K wagnerovcům nastoupil v březnu 2016 a přijal volací jméno "Makar". V lednu 2017 měl být součástí 4. útočného oddílu v Sýrii.
Alexandr Totminžoldnéř, další osobní strážce Prigožina. Bojoval v Súdánu, jeho volací jméno je "Tot".
Valerij ČekalovPrigožinův zástupce, u wagnerovců měl na starost bezpečnostní službu. USA ho minulý měsíc zařadily na sankční seznam. Zprostředkovával dodávky munice do Ruska. Byl akcionářem společnosti, která uzavřela lukrativní dohody o dodávkách ropy se syrskou vládou.
Dmitrij Utkinpo Prigožinovi nejznámější wagnerovec. Mezi lety 1993 a 2013 člen ruských speciálních jednotek Specnaz. Podle Foreign Policy nebyl od roku 2016 viděn na veřejnosti. Profesor Dani Belo věnující se mezinárodním záležitostem na Carletonově univerzitě se domnívá, že je skutečným šéfem wagnerovců. Jeho volací jméno bylo "Wagner", spekuluje se, že právě odtud pochází název skupiny. Má prý sympatie k nacismu. Jeho spolubojovník v roce 2018 uvedl, že má na rameni vytetovaný hákový kříž.
Nikolaj Matuševnení veden na oficiálním seznamu wagnerovců. Muž stejného jména se připojil k žoldnéřům v roce 2017 a nastoupil do jednotky v Sýrii.
Jevgenij Prigožinmajitel Wagnerovy skupiny.
Alexej Levšinpilot.
Rustam Karimovkopilot.
Kristina Raspopovováletuška.

Nalezená těla

Na místě nehody bylo poměrně rychle nalezeno osm těl. Krátce před středeční půlnocí agentuře Interfax její zdroj ze záchranných služeb prozradil, že byla nalezena těla všech deseti obětí.

Prakticky okamžitě po zprávě o pádu letadla se vyrojily spekulace, že by mohl mít Prigožin důvod chtít svou smrt fingovat, v době nehody měl být podle agentury RBK ve vzduchu ještě jeden jeho letoun. Rosaviacija ovšem ještě ve středu uvedla, že na palubě zříceného stroje byli i Prigožin s Utkinem, i když to má ještě potvrdit analýza DNA.

Telegramový kanál VČK-OGPU uvedl s odkazem na nejmenovaného velitele wagnerovců, že Prigožin je skutečně mezi mrtvými. Hlavním poznávacím znakem měla být absence prstu. Nezávislý server Fontanka ale připomíná, že těla byla po pádu hodně poškozena a oběti nemohou být vizuálně identifikovány.

Televize Al-Džazíra s odvoláním na zdroj z řad wagnerovců také uvedla, že na místě nehody byl údajně nalezen Prigožinův mobilní telefon.

Wagnerovci uspořádali spontánní pietu za Prigožina

Válka na Ukrajině
Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Muži vyvěšují vlajku wagnerovců před sídlem skupiny v Petrohradě

Základní vyšetřovací verze

Ačkoliv dosud zveřejněné okolnosti pádu letadla nasvědčují, že nejde o leteckou nehodu bez cizího zavinění, ruský Vyšetřovací výbor (pravomocemi zhruba odpovídající americké FBI) oznámil, že zatím nejsou žádné důvody si myslet, že by mohlo jít o teroristický čin, napsal Kommersant. Podle zavedených telegramových účtů Baza a Mash ze středečního večera je ale jednou z vyšetřovacích verzí právě i teroristický útok na palubě.

Očití svědci nehody z Tverské oblasti natočili video pádu letadla. Podle webu meduza.io je zřejmé, že stroj se řítí k zemi zcela nekontrolovatelně. Podle zvukového záznamu minimálně jeden z motorů během pádu stále pracuje, za letounem se táhne dým. Jedno z křídel a ocasní část dopadly zvlášť. To vše podle tohoto zdroje nasvědčuje, že pádu předcházel výbuch. Web spekuluje, zda šlo o bombu na palubě, nebo zásah raketou. Uvádí také svědectví očitých svědků, podle jejichž tvrzení pádu stroje předcházely celkem dvě exploze. Podle meduzy.io je standardním postupem odpálení dvou raket protivzdušné obrany proti jednomu cíli.

Stanice Cargrad s odvoláním na zdroj ze státního úřadu Rosavijacija na svém telegramovém účtu napsala, že letadlo s Prigožinem „bylo vyhozeno do vzduchu“.

Na vyšetřování nehody by se měl podílet také zástupce výrobce letounu, brazilské společnosti Embraer.

Kdo za tím může být?

Nejdiskutovanější otázkou je, kdo za zřícení Embraeru mohl.

Pokud šlo o útok, důvod byl podle médií politický. Pokud byl stroj s Prigožinem sestřelen, lze téměř jednoznačně říci, že šlo o akci ruských ozbrojených sil. V případě „výbuchu na palubě“ lze hovořit v podstatě o jakémkoliv viníkovi (včetně ruských ozbrojených sil).

Analytici: Putin dal téměř jistě příkaz k sestřelení Prigožina

Válka na Ukrajině

Prigožin je po smrti, uvádějí Rusové

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám