Hlavní obsah

Wagnerovci uspořádali spontánní pietu za Prigožina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad

Členové Wagnerovy skupiny uspořádali před velitelstvím v Petrohradě vzpomínkovou akci věnovanou Jevgeniju Prigožinovi, který měl ve středu pozdě večer zahynout při pádu letadla u ruského města Kuženkino. Informoval o tom telegramový kanál Grey Zone, který je s wagnerovci úzce spjatý.

Pietní akce za Jevgenije Prigožina v PetrohraděVideo: Reuters

 
Článek

„Před Wagnerovým centrem se začíná tvořit malá spontánní vzpomínková akce, lidé nesou květiny, svíčky a symboly Wagnerovy skupiny,“ napsal ve středu pozdě večer kanál.

Letadlo šéfa wagnerovců havarovalo ve středu večer v Tverské oblasti. Na palubě mělo přitom být sedm pasažérů včetně Prigožina a jeho pravé ruky Dmitrije Utkina a také tři členové posádky. Ruská vládní agentura TASS uvedla, že nikdo nepřežil.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Muži vyvěšují vlajku wagnerovců před sídlem skupiny v Petrohradě

Podle Institutu pro studium války (ISW) sestřelení Prigožinova letadla téměř jistě nařídil sám ruský diktátor Vladimir Putin, který se patrně chtěl pomstít za ponížení, které šéf wagnerovců Prigožin pokusem o puč způsobil nejen Putinovi, ale také ruské armádě, která se v „očích mnoha Rusů nedočkala spravedlnosti za události z 24. června“.

Foto: Reuters

Pieta za Prigožina před velitelstvím v Petrohradě

S tím, že mělo dojít k sestřelení Prigožinova letadla, souhlasí i právě Grey Zone, který uvedl, že v době sestřelení byly na obloze vidět dva „záblesky“ protivzdušné obrany a „inverzní“ stopy na obloze. List The Financial Times později uvedl, že místní obyvatelé v době pádu slyšeli dva „hlasité výbuchy“.

Nad osudem Prigožina však stále visí několik nezodpovězených otázek. O jeho smrti by ale mohl svědčit i fakt, že sami wagnerovci rozsvítili na svém velitelství v ruském Petrohradě světla ve tvaru kříže. Fotky zveřejnil ve středu pozdě večer kanál Grey Zone na Telegramu.

Poradce ukrajinského prezidenta Anton Heraščenko na síti X, dříve známé jako Twitter, zase zveřejnil video, ve kterém jsou vidět tři maskovaní muži ve vojenském oblečení, na kterém zřejmě mají znak wagnerovců.

„Vede se hodně diskusí o tom, co Wagnerova skupina v této situaci udělá. Řekneme jednu věc - začínáme. Očekávejte nás!“ říká jeden z mužů, přičemž další vzápětí pohrozí ukazováčkem a třetí zamává. Přímo k údajnému Prigožinově úmrtí se ale nevyjádřili.

Ruský úřad Rosaviacija ve středu večer uvedl, že zahájil vyšetřování katastrofy letadla Embraer, na jehož palubě měl bývalý Putinův kuchař zahynout. Ruskojazyčná verze zpravodajské televize BBC uvedla, že těla Prigožina i Utkina byla předběžně identifikována. Dojde ještě ale k ověření DNA.

Analytici: Putin dal téměř jistě příkaz k sestřelení Prigožina

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám