Hlavní obsah

Vztahy Maďarska a Švédska jsou na velmi nízké úrovni, prohlásil šéf Orbánovy kanceláře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda sice předložila parlamentu návrh na ratifikaci vstupu Švédska do Severoatlantické aliance, ale vztahy mezi oběma zeměmi jsou momentálně na velmi nízké úrovni, řekl ve čtvrtek šéf úřadu maďarské vlády Gergely Gulyás.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán během oslav maďarského národního dne

Článek

Vstup Švédska do NATO zatím neratifikovalo Maďarsko a Turecko. Budapešť podle Gulyáse očekává od Stockholmu takové kroky, které by posílily vzájemnou důvěru mezi oběma zeměmi. Zároveň ovšem dodal: „Není dobré, když se vzájemné spory mezi státy importují do NATO“.

Gulyás konstatoval, že poslanecký klub vládní strany Fidesz není v otázce vstupu Švédska do aliance jednotný. Obavy vládní strany se zvětšily poté, co se Švédsko i Finsko připojily k žalobě, kterou proti Maďarsku podala Evropská komise kvůli spornému zákonu proti sexuálním menšinám a někteří švédští představitelé opakovaně zpochybňují stav maďarské demokracie.

„Současné švédsko-maďarské vztahy jsou na velmi nízké úrovni a je potřeba učinit kroky k posílení důvěry,“ uvedl Gulyás.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó před pár dny uvedl, že ustavičná kritika Maďarska ze strany Západu v demokratických a kulturních otázkách způsobila, že maďarská vláda se zdráhá nabídnout podporu v praktických záležitostech, konkrétně v posilování NATO vůči Rusku.

Ukrajina dodala do Maďarska obilí kontaminované toxiny

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám