Hlavní obsah

Ukrajina dodala do Maďarska obilí kontaminované toxiny

V několika případech bylo z Ukrajiny do Maďarska dovezeno obilí kontaminované toxiny a geneticky modifikovanými organismy (GMO). Tento týden to uvedl maďarský národní úřad pro bezpečnost potravin.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ilustrační foto

Článek

Maďarský ministr zemědělství István Nagy nařídil plošnou kontrolu kvality a bezpečnosti obilovin dovážených z Ukrajiny. Kontrola odhalila například 29 tun kontaminované kukuřice dovezené z Ukrajiny, která byla okamžitě vyřazena z oběhu a ke spotřebitelům se nedostala.

„Kontaminovaná kukuřice byla zlikvidována,“ uvedlo maďarské ministerstvo zemědělství podle webu hvg.hu.

Kontroly se týkaly nejen nezpracovaných výrobků, ale také pšeničné mouky ukrajinského původu.

Rusko má sklady přeplněné obilím. Je to katastrofa, zoufají si místní zemědělci

Ekonomika

Premiéři Polska, Slovenska, Maďarska, Bulharska a Rumunska minulý týden v dopise adresovaném předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové navrhli obnovení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty v případě, že příliv těchto produktů snižující ceny na unijních trzích nebude možné zastavit jiným způsobem.

EK tento týden uvedla, že chystá další podporu pro zemědělce ze zemí, jejichž pěstitelé si stěžují na údajné zhoršení odbytu kvůli nasycení trhu levnou ukrajinskou pšenicí.

Demise ministra

Polský ministr zemědělství Henryk Kowalczyk už v souvislosti s levnou ukrajinskou pšenicí podal demisi. Byla reakcí na protesty zemědělců v souvislosti se zvýšeným dovozem ukrajinského obilí.

Polsko povolilo tranzit ukrajinských zemědělských produktů, aby pomohlo zemi, která se už přes rok brání ruské vojenské agresi. Ukrajinské obilí má být přes Polsko převáženo nebo v zemi skladováno, aby se dostalo na mezinárodní trhy, píše agentura AP.

Polští zemědělci však tvrdí, že ukrajinské produkty se místo toho ocitají na polském trhu, což způsobuje pokles místních cen.

Problém levného ukrajinského obilí v Polsku ve středu při návštěvě země probíral i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Slovensko bude kontrolovat dovoz a tranzit obilí z Ukrajiny

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám