Hlavní obsah

Výbuch Nord Streamu: Co po roce víme a co ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od útoků na plynovody Nord Stream před rokem se činí vyšetřovatelé, novináři sledují stopy a snaží se rekonstruovat zločin. Co je zatím známo a jaké otázky zůstávají otevřené?

Plynovod Nord Stream byl poškozen v září 2022.Video: NORD STREAM 2 / AXEL SCHMIDT, Reuters

 
Článek

Co přesně se stalo?

Dva plynovody Nord Stream 1 a 2 se skládají každý ze dvou paralelních řetězců a vedou po dně Baltského moře z Ruska do Německa. Dne 26. září 2022 došlo na potrubí k několika výbuchům – rozloženým do několika hodin, které zničily oba řetězce Nord Streamu 1 a jeden ze dvou řetězců Nord Streamu 2, který ještě není v provozu. Není pochyb o tom, že tyto výbuchy byly úmyslné a měly za cíl potrubí zničit.

Kdo útok provedl?

Podle společného výzkumu televize ARD, listu Süddeutsche Zeitung a týdeníku Die Zeit vyšetřovatelé Spolkového kriminálního úřadu, spolkové policie a spolkové prokuratury, která se zabývá přednostně akcemi s podezřením na teror, předpokládají, že útok provedlo komando z 15 metrů dlouhé jachty Andromeda pravidelně pronajímané od německé charterové společnosti pro rekreační lodě a vyplouvající z Rostocku.

Poškození Nord Streamu plánoval osobně šéf ukrajinské armády Zalužnyj, píší západní média

Zahraniční

Na základě výpovědí očitých svědků vyšetřovatelé podezřívají šestičlennou posádku. Vyšetřovatelé se v současné době snaží zjistit, o koho jde. Při pronájmu použili falešné pasy nebo falešné identity. Konkrétnější je vyšetřování toho, kdo stojí za polskou skořápkovou společnosti, která za pronájem zaplatila. Stopy vedou k ukrajinským občanům, kteří účast na útocích popírají.

Dá se provést takový útok s jachtou?

Vyšetřovatelé i nezávislí experti se podle průzkumu domnívají, že to možné je. Je pravda, že takové lodi chybí důležitá bezpečnostní opatření pro potápění ve velkých hloubkách – například tlaková komora pro případ nehody potápěče. Přesto vyšetřovatelé považují za možné, a dokonce pravděpodobné, že k útoku posloužila Andromeda.

Na palubě mimo jiné objevili stopy výbušnin, které odpovídají stopám nalezeným v místech výbuchu na mořském dně. Prostřednictvím očitých svědků, ale i technických údajů vyšetřovatelé do značné míry rekonstruovali trasu Andromedy. Vedla z Rostocku přes Wiek na Rujáně a Kolobřeh (Polsko) k místům výbuchu.

Nebylo zapotřebí mnohem více výbušnin, než mohla loď přepravit?

Některé publikace o útocích uvádějí velké množství výbušnin o hmotnosti několika set kilogramů na jedno místo výbuchu. Takové množství by Andromeda se šesti lidmi na palubě skutečně nemohla přepravit. Údaje o množství výbušnin se však vztahují k naměřeným vibracím na mořském dně.

Foto: Novinky

Úniky na plynovodech Nord Stream 1 a Nord Stream 2 způsobené explozemi v roce 2022

Spolkový institut pro geovědy a přírodní zdroje společně se Švédskou národní seismologickou sítí a dalšími mezinárodními partnery spočítali, že mohlo stačit mnohem méně výbušniny, protože potrubí mohlo prasknout pod vodou kvůli silnému vnitřnímu tlaku.

Výbuchy totiž mohly být zaznamenány seismickými měřicími přístroji, které se používají například při výzkumu zemětřesení. Při vyhodnocování těchto záznamů je však podle odborníků třeba vzít v úvahu také vnitřní tlak v potrubí.

„Stopy na Ukrajinu“ znamenají, že je za akci odpovědná ukrajinská vláda?

Ne, je to sice myslitelná možnost, ale zatím pro ni scházejí důkazy. V úvahu přicházejí i jiné varianty. Například skupina pachatelů, která působí mimo Ukrajinu, ale nemá státní mandát ani státní podporu. Představitelná je i operace „pod falešnou vlajkou“, kterou má být Ukrajina uvedena v podezření.

Co přesně značí termín operace „pod falešnou vlajkou"?

Termín „falešná vlajka“ pochází z námořnictví a označuje lest používanou na moři ve válce nebo piráty ve snaze oklamat ohledně odpovědnosti za útok. Příklad: akce strany konfliktu A proti straně konfliktu B je provedena tak, že vypadá jako akce strany konfliktu C, a proto B hledá odpovědnost u C.

Dánové vytáhli „záhadný“ objekt u Nord Streamu

Evropa

Termín pochází z doby, kdy pouze vlajka označovala původ lodi. V historii se objevuje řada příkladů takových operací, při nichž se k záměrnému matení a kladení falešných stop používaly například i cizí uniformy nebo ukořistěná válečná technika.

Mohou být stopy na Ukrajinu také „falešnou vlajkou?“

Ano, to je teoreticky myslitelné. Vyšetřovatelé počítají i s tím, že mají co do činění s takovou lstí. V současné době nemají německé vyšetřovací orgány žádné konkrétní indicie o falešných stopách na Ukrajinu – to však neznamená, že objednavatelem musela být nutně ukrajinská vláda.

Jak je to s ruskými loděmi na místě činu?

Mezinárodní investigativní í novináři a námořní experti poukázali na několik ruských lodí, které se ve dnech a týdnech před výbuchy nacházely velmi blízko místa činu. Těmito loděmi se zabývali i němečtí vyšetřovatelé. Baltské moře je vysoce militarizovaná oblast, ve které se lodě NATO a Ruska intenzivně střežily a vzájemně pozorovaly již před válkou na Ukrajině. NATO má proto velmi dobré údaje o rádiovém provozu, kurzech a rychlostech těchto lodí. Podle vyšetřovatelů tyto údaje neodpovídají útoku.

V jachtě spojované s explozemi Nord Streamu se našly stopy po výbušninách

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám