Hlavní obsah

V jachtě spojované s explozemi Nord Streamu se našly stopy po výbušninách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyšetřovatelé našli stopy podmořských výbušnin ve vzorcích, které odebraly z jachty spojované se zničením podmořského plynovodu Nord Stream, sdělili evropští diplomaté Radě bezpečností OSN. Napsala to ve středu agentura AP.

Foto: Expressen, Bez zdroje

Poškozený plynovod Nord Stream

Článek

Diplomaté dodali, že vyšetřování dosud nezjistilo, kdo připravil sabotáž na plynovodu a zda do ní byl zapleten nějaký stát.

Zničení plynovodu vyšetřují Dánsko, Švédsko a Německo. Dánské ministerstvo zahraničí v úterý na Twitteru oznámilo, že zástupci těchto tří zemí budou informovat předsedu Rady bezpečnosti a zveřejnilo text o činnosti.

V něm stojí, že "ve vzorcích odebraných z lodi během vyšetřování byly nalezeny stopy podmořských výbušnin “. Informace o stopách výbušnin na lodi se objevily už dříve, ale nebyly až dosud oficiálně potvrzeny.

Ve vyjádření ale současně stojí, že nebyl zjištěn přesný kurs lodi. „V tuto chvíli není možné spolehlivě určit totožnost pachatelů a jejich motivy, zvláště vzhledem k otázce, zda incident řídil nějaký stát nebo státní aktér,“ uvádí se v materiálu.

Dánská loď spatřila před explozemi Nord Streamu ruské speciální plavidlo

Zahraniční

Němci prohledali jachtu, která měla být použita k útoku na Nord Stream. Našli stopy výbušnin

Evropa

V březnu se objevily spekulace, že do sabotáže byla zapojena proukrajinská skupina. Německá média uváděla, že pět mužů a jedna žena použili k útoku na plynovod jachtu najatou ukrajinskou firmou v Polsku. Ta pak vyplula z Rostocku.

Při explozi 26. srpna byl protržen plynovod Nord Stream 1, jímž v té době ještě proudil plyn do Evropy, a poškozen byl i už dobudovaný, ale nezprovozněný plynovod Nord Stream 2.

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil USA, že zorganizovaly výbuch, který označil za teroristický čin. Kyjev odmítl, že by byl tím, kdo nařídil útok.

Za útokem na Nord Stream stojí proukrajinská skupina, tvrdí americké tajné služby

Zahraniční

Západní rozvědky věděly, kdo stojí za sabotáží Nord Streamu. Kvůli Ukrajině to tajily

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám