Hlavní obsah

Poškození Nord Streamu plánoval osobně šéf ukrajinské armády Zalužnyj, píší západní média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy loni varovaly Ukrajinu, aby se nepokoušela poškodit plynovody Nord Stream, jak to údajně plánovala. Varování měla do Kyjeva adresovat americká Ústřední zpravodajská služba CIA na základě informace, kterou získala od nizozemské vojenské tajné služby MIVD. Vyplývá to ze společné rešerše několika západních médií. Ta zároveň tvrdí, že operaci na poškození plynovodů plánoval osobně vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj se účastní ceremoniálu věnovaného prvnímu výročí ruské invaze

Článek

Se společnou rešerší přišly německý týdeník Die Zeit, německá televize ARD a nizozemská rozhlasová stanice NOS.

Stále přitom není jasné, kdo za poškozením Nord Streamu 1 a 2 loni v září stojí. Rusko, Ukrajina ale i USA popírají jakýkoli podíl na čtyřech explozích, které plynovody vyřadily z provozu. Nord Stream 1 a Nord Stream 2 na dně Baltského moře nebyly v době explozí v provozu, obsahovaly ale plyn, který po výbuších unikal na hladinu.

Podle rešerše operaci na poškození plynovodů plánoval osobně vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj. Akci měl provést šestičlenný tým armádních potápěčů s využitím plachetního člunu, přičemž ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o ní nebyl informován.

Nizozemská tajná služba získala informaci o tomto údajném plánu loni v červnu, tedy tři měsíce před výbuchy, a předala ji Američanům. Ti následně prostřednictvím CIA kontaktovali ukrajinskou stranu, aby ji od uskutečnění plánu odradili, stojí dále v dokumentu.

O americkém varování údajně věděla německá vláda, jejíž mluvčí to ale nepotvrdil s tím, že zpravodajské informace nekomentuje. Americký list Wall Street Journal o víkendu napsal, že němečtí vyšetřovatelé prověřují informaci, podle níž pachatelé sabotáže využili jako základnu pro svou akci polské území.

Moskva žádá prošetření

Na nové poznatky ihned reagovalo Rusko, když znova vyzvalo, aby celou událost prošetřil mezinárodní tým. „Stálo by za úvahu zamyslet se nad důvody, které vedly k tvrdohlavému odmítání Západu zahájit transparentní a objektivní mezinárodní vyšetřování teroristických útoků v Baltském moři pod záštitou Rady bezpečnosti OSN,“ napsal pracovník ruské ambasády v USA Andrej Ledeněv na sociální síti Telegram.

Prověřit je podle něj nutné i roli USA, když údajně o přípravách sabotáže věděly a Ukrajince před ní varovaly.

Plynovody Nord Stream vlastní z 51 procent ruský státní energetický koncern Gazprom, miliardy do nich ale investovaly i západní energetické společnosti z Německa, Francie nebo Nizozemska. Ukrajina si dlouho stěžovala, že Nord Stream by umožnil Rusku využívat jiný způsob přepravy plynu do Evropy než potrubí vedoucí přes Ukrajinu, což by Kyjev připravilo o tranzitní poplatky.

Washington Post: Ukrajinská armáda loni plánovala zničení Nord Streamu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám