Hlavní obsah

Dánové vytáhli „záhadný“ objekt u Nord Streamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dánské úřady vyzvedly ze dna moře „záhadný“ objekt, který byl v těsné blízkosti plynovodu Nord Stream 2 v Baltském moři. Napsala to ve středu agentura Reuters s odvoláním na Dánský energetický úřad. Podle něj objekt, jenž se jeví jako námořní kouřová bóje, nepředstavuje bezpečnostní riziko.

Foto: Dánské Ministerstvo obrany, Profimedia.cz

Záhadný objekt u Nord Streamu

Článek

Potrubí plynovodů Nord Stream 1 a Nord Stream 2, kterými Rusko posílalo a plánovalo posílat plyn do Německa a dále do Evropy, loni v září poškodily dosud nevysvětlené výbuchy. V tu dobu plynovodem Nord Stream 1 plyn neproudil, což Rusko zdůvodňovalo nutnou údržbou. Nord Stream 2 sice byl dokončen, ale kvůli válce na Ukrajině a protiruským sankcím nebyl spuštěn.

Podle dánské armády byl objekt vyzvednut z hloubky 73 metrů. „Vyšetřování naznačuje, že objekt je prázdná námořní kouřová bóje, která se používá k vizuálnímu značkování. Objekt nepředstavuje bezpečnostní riziko,“ ujistil energetický úřad, podle něhož bylo vyzvednutí předmětu dokončeno v úterý.

Loňské výbuchy potrubí byly pravděpodobně důsledkem sabotáže, ale úřady okolních zemí pachatele stále neznají. Rusko označilo incident za teroristický útok a naznačilo, že za ním stojí západní země. List The New York Times nedávno napsal, že za sabotáží mohla stát proukrajinská skupina. Ukrajina jakékoli zapojení do věci odmítá.

U plynovodu Nord Stream se objevil tajemný objekt

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám