Hlavní obsah

Válka Orbánovi neublížila. Právě naopak

Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán už dlouhá léta vězí ve sporu s Bruselem a během té doby se viditelně sbližoval s Ruskem. Navzdory tomu útok ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu paradoxně posílil Orbánovu pozici před dubnovými parlamentními volbami, v nichž se mu poprvé postaví sjednocená opozice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Maďarska Viktor Orbán

Článek

Orbán se dříve často setkával s Putinem, v Moskvě mimo jiné domluvil dostavbu jaderné elektrárny Paks, výhodně nakupoval plyn a v době pandemie i vakcínu Sputnik. Po vypuknutí války však zvolil taktiku určité formy neutrality, když na jedné straně ruský útok odsoudil, ale na straně druhé nedovolil přesun jednotek NATO ani zásilek zbraní přes maďarské území.

Opozici premiér líčí jako válkychtivou

Opakuje, že Maďarsko se nenechá zatáhnout do válečného konfliktu v jeho sousedství. „Musíme zůstat mimo tuto válku. Proto nepošleme na bojiště žádné vojáky nebo zbraně,“ řekl Orbán. Na maďarské voliče, kteří v nejisté době hledají nějakou stabilitu, to zapůsobilo pozitivně a preference Orbánovy strany FIDESZ začaly stoupat.

Orbán: Na válku na Ukrajině musíme nahlížet s ohledem na vlastní zájmy

Válka na Ukrajině

Orbán a jeho spolupracovníci vykreslili opozici jako „válkychtivou“, která by v případě vítězství ve volbách určitě za­vlekla zemi do bojů. „Orbánovým aktuálním cílem je, aby veřejnost co nejdříve zapomněla na to, jací byli s Putinem přátelé,“ konstatoval politolog Zoltán Lakner. Opozici preferenčně nepomáhá zatím ani to, že poukazuje na dlouholeté sbližování Orbána s Putinem a Ruskem.

„Orbán je Putinovým žoldákem a Putin je válečný zločinec. Musíme si vybrat Evropu místo Východu a svobodu místo autoritářství,“ zdůraznil Péter Márky-Zay¸ kandidát sjednocené opozice na post premiéra.

Jde vám o plyn, nebo o Zakarpatí? Kyjev se pozastavil nad chováním Budapešti

Zahraniční

Budapešť byla v roce 2015 nejsilnějším odpůrcem migrace a na srbsko-maďarské hranici nechala postavit bariéru. Orbán se stavěl do role ochránce Evropy před ilegální migrací. Dnes až 60 procent Maďarů podporuje přijímání uprchlíků z Ukrajiny a odpůrce migrace Orbán okamžitě přehodil vý­hybku. Na hranicích osobně vítal ukrajinskou rodinu s malým dítětem, organizoval pomoc běžencům, své pracoviště na tři dny přesunul do Debrecína, aby byl blíže východní hranici země.

Rozhodnou váhající?

Politolog Gábor Török upozornil, že poslední dny před volbami budou rozhodující, protože události v Maďarsku i na Ukrajině do značné míry ovlivní váhající voliče. Török se domnívá, že pokud těsně před volbami nedojde k větším otřesům, Orbánův FIDESZ může získat 110 až 120 mandátů ve 199členném maďarském parlamentu.

Žábou na prameni jsou Němci a Maďaři, tvrdí čeští europoslanci k tvrdším sankcím

Domácí

Orbán by tak sice ztratil současnou dvoutřetinovou většinu, ale mohl by sestavit novou vládu s pohodlnou většinovou podporou parlamentu. „Vítězství sjednocené opozice by bylo velkým překvapením,“ dodal politolog.

Reklama

Výběr článků

Načítám