Hlavní obsah

Ukrajinské velení: Raketomety HIMARS pomohly stabilizovat situaci

Kyjev

Náčelník ukrajinského generální štábu Valerij Zalužnyj ocenil význam dodávek amerických raketometů HIMARS. Jak uvedl na svém kanálu na telegramu, přišly v pravou chvíli a pomohly stabilizovat situaci na frontě.

Foto: Via Pavlo Narozhnyy, Reuters

Palba z raketometu HIMARS na Ukrajině

Článek

„Zvládli jsme stabilizovat situaci. Je komplexní, napjatá, ale pod plnou kontrolou. Důležitým faktorem, který přispívá k udržování námi bráněných linií a pozic, byl včasný příchod (raketometů) M142 HIMARS, které podnikají údery na nepřátelské velitelské posty, sklady zbraní, munice a paliv,“ uvedl Zalužnyj.

Mapa ukazuje, kde by Rusko zasáhly rakety s dosahem 300 kilometrů

Evropa

Poznamenal, že udržuje dialog se svým americkým protějškem Markem Milleyem a pravidelně ho informuje o situaci na frontě.

„V předvečer setkání kontaktní skupiny ohledně obrany Ukrajiny jsme s generálem Milleyem synchronizovali požadavky ukrajinské strany,“ dodal.

Ministr obrany: Demilitarizujeme teroristický stát

S pomocí raketometů HIMARS se Ukrajincům podařilo zničit přes třicet skladů munice a zbraní, mimo jiné opakovaně v Nove Kachovce a v Stachanovu, což přispělo k redukci systémů protivzdušné obrany v Luhansku.

Server Vice uvedl, že se HIMARS staly symbolem konfliktu jako předtím protitankové rakety Javelin.

BEZ KOMENTÁŘE: Americký systém HIMARS ve službách Ukrajiny kosí ruské cíleVideo: Ministerstvo obrany Ukrajiny

Jejich význam ocenil už 9. července ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov: „HIMARS už udělaly ohromnou změnu na bitevním poli. Dodání dalších amerických raketometů, munice a vybavení zvýší naši sílu a pomůže demilitarizovat teroristický stát.“

Zmínil, že mapa ruských úderů na Ukrajinu mezi 8. a 12 červencem ukazuje jejich viditelný pokles poté, co se ruské jednotky dostaly pod palbu amerických raketometů

50 střel, 50 zásahů. HIMARS je přesný, Rusové se zlobí

Evropa

Zřejmě právě úder těmito raketami zničil většinu velení ruské 106. výsadkové divize a 20. motostřelecké divize v Šachťarksu. Zabiti měli být 9. července i ruští plukovníci Sergej Kuzminov a Andrej Valijev.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba ale upozornil, že americké zbraně byly potřeba už dříve.

„Kdybychom včas dostali více děl ráže 155mm a více salvových raketometů, pak by Lysyčansk a Severodoněck zůstaly pod kontrolou Ukrajiny. Ale všechno trvá. Dodávky zbraní představují velmi delikátní proces. Řeknu to prostě, HIMARS a další salvové raketomety z dalších zemí, houfnice a tanky, to vše přichází a bude jich více. Je to jen otázka času. Naším úkolem je uspíšit tyto procesy,“ upozornil Kuleba.

Rusové přišli o další sklad munice. Opět HIMARS?

Evropa

HIMARS a jejich obdoba na pásovém podvozku M270 změnily salvový raketomet ze zbraně se zničujícím plošným účinkem ve vysoce přesnou zbraň, protože jejich rakety M31 jsou naváděné pomoci GPS.

O tom, jaké problémy způsobují ruským jednotkám, svědčí pondělní vyjádření ruského ministra obrany Sergeje Šojgua, že se ruské jednotky mají nově soustředit na ničení ukrajinských dalekonosných systémů.

První oficiální záběry HIMARS na UkrajiněVideo: Defence of Ukraine

Šojgu zuří: Ničte Ukrajincům dalekonosné zbraně, je to priorita

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám